Pretvorili zvjezdarnicu u R2D2-a

Najveći R2D2 robot na svijetu osvanuo je prošloga ljeta u njemačkom gradu Zweibrückenu, no ova zanimljiva informacija tek je sada poharala medije i društvene mreže

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 06:00

Ovih dana društvenim se mrežama širi slika "najvećeg R2D2 robota" na svijetu. Omiljeni lik iz Ratova zvijezda, filmskog serijala Georgea Lucasa, bio je inspiracija za redizajn kupole zvjezdarnice u njemačkom gradu Zweibrückenu, a vrlo zabavne slike ovog makeovera sada je moguće naći po cijelom Internetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fer castaño (@ferwen04) on

No, priča i nije tako svježa iako se tek ovih dana proširila po društvenim mežama. Bojanje zvjezdarnice na zapadu Njemačke, u blizini granice s Francuskom, zapravo je obavljeno još prošloga kolovoza. Ideja je došla od profesora Huberta Zitta koji u ovoj zvjezdarnici redovito drži predavanja. On je, uz pomoć jednog stručnjaka za bojanje, ponešto rodbine i studenata volontera prionuo na posao, te kupoli u roku od pet dana dao novi izgled.

Isto tako, ovo nije prvi puta da je netko kupolu opservatorija obojao da liči na R2D2-a – jer oblik ovih građevina na to jednostavno "zove". Sjetili su se toga još 2010. godine u američkoj saveznoj državi Minnesoti gdje je zvjezdarnica Goodsell tada doživjela sličnu preobrazbu, no niti izbliza ovako kvalitetnu.