Sigurni izlasci u vrijeme pandemije – u "svemirskim" odijelima

Jedna je dizajnerska kuća iz Kalifornije osmislila tehnološki napredno odijelo koje bi omogućilo odlazak u klubove i na koncerte, a sve uz zadržavanje propisanih mjera distanciranja

Sandro Vrbanus utorak, 5. svibnja 2020. u 19:00

Dizajnerski studio Production Club iz Los Angelesa predstavio je svoj koncept odijela namijenjenog sigurnom odlasku u klubove i na koncerte za sve one kojima u vrijeme pandemije najviše fale upravo noćni izlasci. Njihova ideja vrti se oko posebnog odijela nazvanoga Micrashell, za koje kažu da je društveno odgovoran način odijevanja koji omogućava nešto bliže kontakte među ljudima dok ih istodobno štiti od mogućeg prijenosa zaraze koronavirusom.

U disku odjeveni kao u Černobilu

Odijelo je posebno dizajnirano za noćni život, dakle za klubove, koncerte i druga slična događanja. Cijeli kombinezon izrađen je od fleksibilnog ali izdržljivog materijala, osim kacige koja je djelomično načinjena od prozirnih čvrstih materijala.

Micrashell odijelo bilo bi u potpunosti zatvoreno od prodora zraka, osim kroz ugrađene filtere čestica koji omogućavaju sigurno disanje. Svi dijelovi ovog neobičnog kombinezona mogu se lako dezinficirati nakon korištenja. Ako bi ga itko uopće htio odjenuti…

Mnogo dodatne opreme

Osim zaštite od dodira i dolaska u kontakt s aerosolom u zraku, pa tako i s virusom, ovo konceptno odijelo nudi i neke dodatne funkcije. Prije svega, predviđeno je da u njega budu ugrađene punjive litij-ionske baterije koje će omogućavati aktivnu ventilaciju, ali i spajanje s mobitelom koji može putem aplikacije kontrolirati rad odijela, te omogućiti audio komunikaciju s drugim ljudima u klubu. Isto tako ove baterije mogu i puniti priključeni mobitel.

Budućnost noćnog života?
Budućnost noćnog života?

Unutar kaciga smjestili bi se i zvučnici povezani izravno s izvorom zvuka (DJ-em ili bendom) u klubu, a da doživljaj partijanja bude potpun, sa svih strana odijela ugrađene su RGB LED-ice kojima se može kontrolirati boja – pa bi tako oni koji nose Micrashell mogli svjetlosnim signalima komunicirati svoje raspoloženje, status veze, i slično. Na prsima bi bila ugrađena i kamera kojom bi se mogli snimati nezaboravni trenuci s tuluma, ali bi ista služila i kao sigurnosni dodatak za slučaj da u klubu dođe do kakvih incidenata.

Za sada ovo je rješenje tek u fazi koncepta. Njegovi autori kažu da budućnost evenata nije niti potpuno fizička niti potpuno virtualna, pa su pokušali ponuditi nešto što bi spojilo najbolje od obje varijante. Nadaju se da će svojom idejom inspirirati i druge na razvoj novih kreativnih rješenja koja bi odgovorila na izazove pandemije.