Space Shuttle i svemirski teleskop Hubble u Lego izdanju

NASA i Lego zajedničkim su snagama proizveli još jedan set kockica, koji ovoga puta donosi maketu legendarnog Space Shuttlea Discovery i svemirskog teleskopa Hubble u njegovom teretnom prostoru

Sandro Vrbanus utorak, 23. ožujka 2021. u 12:05

Kolekcija Lego setova iz NASA-ine klasične serije bit će od početka travnja dopunjena novom maketom. Nakon Lunarnog modula misije Apollo 11, rakete Atlas V i Međunarodne svemirske postaje, ljubitelji Lego kockica moći će složiti i legendarni Space Shuttle Discovery.

U setu dolazi i model svemirskog teleskopa Hubble, koji je u orbitu postavljen upravo ovim svemirskim brodom. Kada se Hubble sklopi moguće ga je ubaciti u Shuttleov teretni prostor – pa će ovaj set moći poslužiti, kako za izlaganje u raznim kućnim kolekcijama, tako i za aktivno igranje. Osim otvaranja poklopca teretnog prostora, aktivno se rasklapa i stajni trap, a kabina na zapovjednom modulu se otvara, kao i poklopac na Hubbleu.

Lego navodi kako se set sastoji od 2.354 kockice, a potpuno sastavljen model Space Shuttlea dug je 56 a širok 35 centimetara, te kako su mu ciljana publika odrasli entuzijasti i zaljubljenici u svemirska putovanja.

Set Lego NASA Space Shuttle Discovery prodaju će biti pušten 1. travnja, po cijeni od 200 američkih dolara.

NASA i Lego njime obilježavaju 40. obljetnicu prve misije Space Shuttlea, STS-1, koja je lansirana 12. travnja 1981. godine. Program Space Shuttle zaključen je misijom STS-135, 21. srpnja 2011. godine nakon ukupno 135 misija, od kojih su dvije (one Challengera i Columbije) završene tragičnim gubitkom letjelice i posade.