Studenti osmislili satelit čijim će svjetlom moći upravljati radioamateri

Satelit koji ima ugrađenu bljeskalicu vidljivu sa Zemlje trebao bi biti lansiran u orbitu pod okriljem NASA-e. Nakon toga njegovom bljeskalicom moći će se zabavljati entuzijasti i radioamateri

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. svibnja 2021. u 06:00

U sklopu NASA-ine edukativne inicijative lansiranja istraživačkih, eksperimentalnih i drugih projekata na malenim satelitima, CubeSat Launch Initiative, prihvaćen je projekt koji zvuči zanimljivo, ali bi mogao mnogima stvoriti i probleme. Projekt satelita LightCube osmislili su studenti s američkog sveučilišta Arizona State, a sastoji se od jednog CubeSat satelita veličine 10x10x11,5 centimetara. Taj satelit bi trebao biti pušten u Zemljinu orbitu na visini od oko 400 kilometara, gdje se nalazi i Međunarodna svemirska postaja, i tamo bi trebao ostati oko dvije godine.

Zabavan projekt

LightCube će biti opremljen s UHF radioprijemnikom, fotonaponskim pločama za napajanje i ksenonovim bljeskalicama dovoljno snažnima da se njihova svjetlost može golim okom vidjeti sa Zemlje. Ideja studenta jest pustiti ovaj mikrosatelit u orbitu i dati ga na raspolaganje entuzijastima, radioamaterima iz cijelog svijeta, da se zabavljaju. Oni će, naime, moći svojom amaterskom (HAM) radio opremom na UHF frekvencijama kontaktirati taj satelit i upravljati njegovim bljeskalicama – tj. kada satelit bude iznad njihovog područja, moći će vidjeti svjetlosne bljeskove koji se događaju prema njihovim naredbama.

Satelit bi trebao biti lansiran najranije u rujnu sljedeće godine na jednoj od NASA-inih misija usmjerenih ka ISS-u. Potom će u orbitu biti pušten upravo s Međunarodne svemirske postaje. Cilj projekta je, kažu, inspirirati radioamatere i sve zainteresirane entuzijaste za svemirske tehnologije.

Manje zabavno svjetlosno zagađenje

No, projekt se odmah našao i na meti kritičara. U vrijeme kada SpaceX lansira stotine komunikacijskih satelita i, zbog negodovanja astronoma, aktivno ih pokušava zatamniti kao ne bi ugrozio tamno nebo potrebno astronomima, projekt kojem je cilj izravno osvjetljavati Zemlju iz orbite nekima nije dobro "sjeo". Izvor svjetlosti u orbiti može ugroziti rad teleskopa, pa je jasno da astronomi nisu oduševljeni njime – pogotovo što bi bljeskovi s LightCubea, kojima upravljaju radioamateri, bili nepredvidivi i prilično snažni.

Bio bi ovo najsnažniji pojedinačni izvor svjetlosnog zagađenja u povijesti, kažu oni koji se bune protiv projekta LightCube. Srećom, projekt je kratkotrajan, pa bi satelit nakon najviše dvije godine trebao biti na siguran način deorbitiran.