Ovo je razlog zašto nije dobro da Starlink sateliti blješte na nebu

Jedan fotograf pokušao je dugom ekspozicijom snimiti komet Neowise, da bi mu sliku potpuno uništili SpaceX-ovi sateliti za pristup Internetu, Starlink

Sandro Vrbanus subota, 25. srpnja 2020. u 17:01

Iako je nekada zanimljivo pogledati u nebo i vidjeti "vlakiće" SpaceX-ovih satelita Starlink, mnogo je češće, i znanstvenicima važnije, imati čist i neometan pogled na tamno noćno nebo. Već se dugo govori o problemu sa svjetlosnim zagađenjem koji čine konstelacije satelita, a pogotovo Starlink koji planira u orbitu poslati tisuće komunikacijskih satelita. Najnoviji primjer vrlo zorno prikazuje s kakvim se problemima astronomi i astrofotografi susreću.

Astrofotograf Daniel López pokušao je, naime, snimiti komet Neowise, koji je na nebu vidljiv ovih dana – a na priloženom tvitu možete vidjeti i koliko je u tome uspio. Naime, u trenucima kada je dugom ekspozicijom (17 puta po 30 sekundi) pokušao dobiti što bolju vidljivost kometa, nebom je prošlo nekoliko desetaka Starlinkovih satelita – i praktički "fotobombalo" ovu astrofotografiju.

Iako rezultat sam po sebi izgleda prilično spektakularno, to nije ono što je López htio dobiti, i sasvim je jasno zašto ljudi diljem svijeta pokreću peticije protiv Starlinka. Iz SpaceX-a već je ranije najavljeno kako će novi sateliti imati određene zaštite od pretjeranog odbljeska, neke su već i testirane, no problem je, čini se, daleko od rješenja.