Tehnologijom protiv nemorala u javnim WC-ima

U velškom obalnom gradu Porthcawlu lokalne su se vlasti domislile kako će spriječiti neprimjerene aktivnosti i vandalizam u javnim zahodima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. kolovoza 2019. u 06:00

Neobični problemi zahtijevaju i neobična rješenja – tako bi se mogla sažeti vijest koja stiže s juga Walesa, iz grada Porthcawla. Tamošnje su lokalne vlasti, naime, naumile zaustaviti neželjene aktivnosti koje se događaju u njihovim javnim WC-ima u jednom gradskom parku, i to korištenjem naprednih tehnoloških rješenja.

U projekt će investirati oko 170.000 funti, a on će uključivati instalaciju sustava koji će detektirati osobe koje bi u ovim prostorijama htjele ilegalno prenoćiti. Kada senzori zabilježe da se netko preko noći "naselio" u javni WC, isti će biti otjeran emitiranjem zvukova, svjetlosnim signalima i automatskim isključivanjem grijanja.

Protiv nemorala i vandalizma

Sve kabine novih javnih zahoda u Griffin Parku Porthcawla bit će opremljene i sustavom za ispiranje zidova visokim tlakom vode nakon određenog broja "posjeta". Međutim, isti će se sustav moći koristiti i za tjeranje neželjenih posjetitelja u možda i najneobičnijem slučaju koji predviđaju planirane sigurnosne nadogradnje.

Budući sigurni WC-i Porthcawla
Budući sigurni WC-i Porthcawla

Jedan po jedan, molim

Naime, plan je da svaka kabina ima ugrađen i senzor pokreta i težine, ugrađene u pod. Ovi bi senzori trebali zabilježiti kada se u WC-u nađe više od jedne osobe te detektirati nagle i silovite kretnje – vjerojatno nije potrebno detaljno pojašnjavati o čemu je tu riječ.

Kada se, dakle, kakva nemoralna aktivnost zabilježi, WC će aktivirati mlaznice i aktere poprskati vodom. Da po njih stvar bude gora, istodobno će se oglasiti i zvučni alarm visoke frekvencije te će vrata kabine biti automatski otvorena.

"Želimo svim članovima zajednice omogućiti sigurnu i modernu zgradu, te zahode koji su higijenski i dobro održavani", poručili su iz gradske uprave.