Toaletni papir kao glazbeni instrument

Ako ste prije karantene svoje zalihe pretrpali toaletnim papirom i sada ne znate što bi s njime – evo ideje jednog švedskog makera kojem je očito kod kuće bilo prilično dosadno

Sandro Vrbanus utorak, 21. travnja 2020. u 22:52

Ne znamo provodi li Šveđanin Max Björverud previše vremena kod kuće ili na WC-u, te je li se zbog koronavirusa nepotrebno pretjerano opremio toaletnim papirom, no, ono što je izradio prilično je kreativno i zabavno.

Björverud je, naime, u svojem toaletu instalirao čak osam dodatnih držača za role WC papira i u njih postavio senzore. Njih je pak priključio na Raspberry Pi i malo se pozabavio programiranjem kako bi u konačnici dobio – "pjevajući toalet", odnosno WC papir u neobičnoj ulozi glazbenog instrumenta.

Pjevajući toalet

Skriveni senzori
Skriveni senzori

U ovoj kupaonici u Stockholmu je tako moguće zasvirati povlačenjem papira s odabrane role, a svaka od njih proizvodi drugačiji zvuk. On je, dakako, elektronički generiran i imitira orgulje. Malo više detalja o projektu objavili su na Hackadayu.

Svaka od ovih rola papira postavljena je na posebni stalak izrađen 3D printanjem, u kojem se nalazi maleni magnet. U pozadini svakog držača smješten je senzor koji mjeri koliko se brzo rola okreće, otprilike na principu rada brzinomjera na biciklima. Podaci iz senzora odlaze u pločicu Arduino Mega, koja ih pak prosljeđuje do mini računala Raspberry Pi Zero. Tamo nastaje "čarolija", odnosno odmotavanje papira pretvara se u zvuk.

Kako funkcionira i zvuči ovo čudo možete vidjeti i čuti u autorovom videu: