Vino dozrelo na Međunarodnoj svemirskoj postaji moglo bi postati najskuplje ikada

Aukcijska kuća Christie's očekuje da bi boca crnog vina Pétrus 2000, koja je provela 14 mjeseci u orbiti oko Zemlje, s pripadajućom komodom i dodatnom opremom mogla biti prodana za oko milijun dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. svibnja 2021. u 12:14

U ponudi aukcijske kuće Christie's našao se jedinstveni kolekcionarski predmet. Boca crnog vina sorte Bordeaux, marke Pétrus 2000, mogla bi, kažu, dostići rekordnu prodajnu cijenu za jednu bocu vina, i to samo stoga što je – dozrijevala u svemiru.

Ova boca poslana je bila na Međunarodnu svemirsku postaju u studenome 2019. godine, da bi se na Zemlju vratila SpaceX-ovom kapsulom 14. siječnja ove godine. Ukupno je u sklopu ovog eksperimenta na ISS bilo poslano 12 boca, a cilj je bio ispitati kako uvjeti u orbiti (primarno mikrogravitacija) utječu na proces dozrijevanja vina, odnosno pokušati na taj način razviti nove okuse i svojstva.

Svemirski Bordeaux

Ovo "svemirsko vino" bit će pušteno u prodaju putem dražbe, i za sada je riječ o samo jednoj boci koja će biti dostupna kupcima. Ostale su bile iskorištene za testiranje svojstava po povratku iz orbite. Stručnjaci kažu kako su sve boce dobro podnijele pripremu, put u orbitu i natrag, a u vinu su nakon 14-mjesečnog boravka u bestežinskom stanju primijećene promjene u boji, aromi i okusu.

Luksuzni paket
Luksuzni paket

Sretni kupac koji ponudi najviši iznos za bocu Pétrusa 2000 neće dobiti samo nju. Ona će mu biti isporučena u posebnoj unikatnoj komodi, ručno izrađenoj u umjetničkom ateljeu Victor u Parizu. Unutar istog "paketa" naći će se i luksuzni dekanter, set čaša za vino te vadičep – ručno izrađen od meteorita. Bit će tu i jedna boca "zemaljskoga" Pétrusa 2000, valjda za usporedbu.

Christie's predviđa da bi se ovaj set na privatnoj dražbi mogao prodati za oko milijun dolara te postati najskuplja boca vina ikada. Autori cijelog projekta, startup Space Cargo Unlimited, kažu da će svu zaradu od prodaje "svemirskog vina" uložiti u svoje daljnje svemirske misije i projekte.