Youtuber izradio osobni tenk na vijčani pogon

Colin Furze, britanski youtuber poznat po neobičnim velikim projektima, dovršio je nakon osam mjeseci svoj možda i najluđi uradi sam proizvod do sada

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. listopada 2020. u 18:52

Još u veljači ove godine poznati YouTuber, maker, inovator i zabavljač Colin Furze došao je na ideju u vlastitoj radionici izraditi – tenk. Furzea se možda sjećate s naših stranica kada smo, prije otprilike tri godine, pisali o njegovom projektu uradi sam SF letjelice TIE Silencer iz filmske franšize Ratovi zvijezda. Isti taj entuzijazam, strast i znanje sada je iskoristio u izradi osobnog tenka pune veličine.

Nije čak riječ niti o običnom tenku, nego o oklopljenom naoružanom vozilu koje pokreću vijci, pa se može kretati po zahtjevnim terenima, te čak poslužiti i kao amfibijsko vozilo. Ovaj "Screwtank", kako ga je Furze nazvao, može k tome prevoziti jednu osobu, a opremljen je zračnim topom koji ispaljuje jabuke, bacačem plamena, pa čak i raketama. Ozbiljna je to "igračka" za velike dečke.

Jedan od razloga zašto je projekt toliko dugo potrajao, od početka do objave finalnog rezultata, jest i činjenica da je spomenuti zračni top morao biti certificiran. S obzirom na to da projektile ispaljuje prevelikom snagom (više od 16,2 J), mogao je biti u Velikoj Britaniji proglašen ilegalnim oružjem. U konačnici je stvar legalizirana pa je i mogla biti objavljena na Internetu u obliku videa.

Tko ne bi poželio ovakav tenk?
Tko ne bi poželio ovakav tenk?

Britanski youtuber o svojem je projektu snimio video serijal od sedam nastavaka, posljednji od kojih prikazuje dovršeni projekt i objavljen je ovoga tjedna. Želite li pogledati cijeli proces izrade tenka, svi dijelovi projekta dokumentirani su i dostupni na Furzeovom kanalu koji ima već preko 10,5 milijuna pratitelja.