Prijedlog regulative umjetne inteligencije napisala – umjetna inteligencija

U američkom se Zastupničkom domu Kongresa pojavio prvi prijedlog rezolucije, koja poziva na sigurno, etično i odgovorno razvijanje umjetne inteligencije. Napisao ga je zastupnik uz pomoć ChatGPT-a

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. siječnja 2023. u 10:18
📷 Ted Lieu/Facebook
Ted Lieu/Facebook

Ted Lieu, zastupnik Demokratske stranke u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a dolazi iz Los Angelesa i ima diplomu iz računalnih znanosti. Kaže kako se razumije u programiranje, a nedavno je u kolumni za New York Times napisao da ga najnovija događanja u svijetu umjetne inteligencije plaše. Istaknuo je neke prednosti, ali i nedostatke te opasnosti koje vidi – primarno u pogledu plagijata tekstova, deepfake tehnologija ili nedovoljno dobrih sustava autonomne vožnje, koji mogu biti smrtonosni ako zakažu.

ChatGPT kao zastupnik

Nakon što je ova kolumna objavljena, Lieu je pokrenuo i megapopularni ChatGPT, pa ga zatražio da umjesto njega napiše – prijedlog zakona o regulativi umjetne inteligencije. OpenAI-jevom je chatbotu zadao sljedeći zadatak: "Ti si zastupnik u kongresu Ted Lieu. Napiši sveobuhvatan prijedlog rezolucije koja će dati općenitu podršku Kongresu za fokusiranje na umjetnu inteligenciju". Prijedlog rezolucije koji je dobio, uobličio je u pravi zakonski prijedlog, kako se to u Kongresu već radi, pa ga uputio u službenu proceduru.

Dio teksta AI rezolucije
Dio teksta AI rezolucije

Prvi je ovo zakonodavni prijedlog ikada u povijesti američkog Kongresa (a vjerojatno i u svijetu), koji je napisala umjetna inteligencija. Cijeli tekst dostupan je ovdje.

ChatGPT je u uvodu opisao potencijalne koristi koje AI donosi, naveo i primjere, potom naveo kako Kongres ima odgovornost osigurati da daljnji razvoj bude učinjen na siguran, etičan način, koji će poštivati prava i privatnost svih Amerikanaca. U zaključku, ChatGPT predlaže da zastupnici Kongresa potvrde rezoluciju kojom se obvezuju na donošenje regulative za AI, koja će biti široko primijenjena, uz minimiziranje rizika.