Dno marsovskog kratera Jezero je vulkanskog porijekla, otkrio je Perseverance

Najnoviji i najnapredniji NASA-in marsovski rover Perseverance analizirao je sastav tla u krateru u kojem se nalazi od veljače, a znanstvenici su iz njegovih podataka došli do iznenađujućeg zaključka

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. prosinca 2021. u 12:42

NASA-in rover Perseverance analizom tla na Marsu, u velikom i starom krateru Jezero, pokazao je kako je njegovo trenutačno okruženje vulkanskog, a ne sedimentarnog porijekla. Ovo otkriće znanstvenici iz NASA-e opisali su kao iznenađujuće, ali i kao podatak koji će imati velike implikacije na razumijevanje i točno datiranje događaja koji su se u Jezeru zbivali kroz povijest. Isto tako, mnogo će razotkriti i o cjelokupnoj povijesti Crvenog planeta.

Iznenađenje s Marsa

Na NASA-inim stranicama pojašnjeno je da je tlo, po kojem se Perseverance kreće posljednjih mjeseci, nastalo hlađenjem užarene magme izbačene iz nekog odavno ugaslog marsovskog vulkana. Isto tako, analiza sastava tla pokazala je da je to tlo, tijekom više eona, u nekoliko navrata bilo u kontaktu s vodom i kako u njemu iz tog razloga postoje organske molekule.

Ova otkrića pobijaju ranije teorije o nastanku kratera Jezero, budući da znanstvenici do sada nisu bili sigurni o kakvom se tlu radi. Smatrali su kako je ono bilo tipično dno drevnog marsovskog jezera, prekriveno sedimentnim stijenama, a vulkansko se porijeklo spominjalo tek kao mogućnost. Ono što je navelo na zaključak da je ipak riječ o vulkanskim stijenama jest postojanje kristala unutar stijena, koje je otkrila bušilica rovera Perseverance.

Jedan od prikupljenih uzoraka tla s kristalima olivina
Jedan od prikupljenih uzoraka tla s kristalima olivina

Nakon bušenja, instrument PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) rendgenskim je zrakama snimio uzorak stijene i omogućio njegovu kemijsku analizu. Ona je pokazala prisutnost olivina, zelenog minerala. O tom otkriću pisalo se prošloga mjeseca, kada su znanstvenici i posumnjali da bi se moglo raditi o stijenama vulkanskog porijekla. Sada je to i potvrđeno, uz dokaze da je sastav tla mijenjala voda, i to nekoliko puta.

Samim time, ove stijene daju pravo bogatstvo podataka koje će omogućiti znanstvenicima datiranje povijesti Jezera. Podsjetimo, Perseverance će prikupiti četrdesetak uzoraka tla i ostaviti ih na površini Marsa u posebnim, titanijskim, cijevima. One će tamo čekati misiju Mars Sample Return, koja će biti lansirana vjerojatno 2026. godine, a čiji će cilj biti prikupiti ove uzorke i dopremiti ih natrag na Zemlju, na dodatnu analizu.