Marsovski helikopter Ingenuity 50. letom deseterostruko premašio svoj izvorni cilj

Maleni je helikopter, umjesto planiranih pet, odradio već 50 letova i ostao aktivan čak dvije godine na površini Marsa, postavivši do sada mnoge rekorde, ali i temelje za buduća istraživanja drugih planeta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. travnja 2023. u 06:52

Prije dvije godine NASA je na Marsu raspakirala svoju prvu letjelicu, koja je imala za cilj na vlastiti pogon letjeti po nekom drugom planetu. Taj je povijesni zadatak pripao malenom helikopteru Ingenuity, osmišljenom tako da može poletjeti u rijetkoj Marsovoj atmosferi, autonomno letjeti preko zadane mu rute te ponovno meko i sigurno sletjeti na tlo. Izvorni plan bio je da Ingenuity radi 30 dana i pritom obavi pet letova – nakon toga, svaki dodatni pokušaj smatran je bonusom, uz napomenu da svaki let može, zbog zatajivanja bilo kojeg dijela tehnologije, biti i posljednji.

Rekord za rekordom

Međutim, maleni je Ingenuity nastavio s letovima, uz tek manje tehničke probleme, pa je "na životu" ostao cijele dvije godine. Tijekom tog je vremena obavio čak 50 letova, premašivši i najoptimističnije prognoze. Pritom je snimao površinu, svoj matični rover Perseverance, ali je i rover snimio njega u letu. Ingenuity je ukupno do sada preletio 11,6 kilometara u ukupno 89 minuta leta. Službeno, broj letova premašen je za 10 puta, kumulativno očekivano vrijeme leta nadmašeno je za 1.250%, a prevaljena udaljenost za čak 2.214%.

Osim što je postao prva ljudska letjelica koja vlastitim pogonom istražuje drugi planet, pokazao je i kako je ova tehnologija zrela za daljnji razvoj – pa je sasvim izgledno da će i buduće misije na Mars nositi malene helikoptere. Osim što je letio po relativno ravnom terenu kratera Jezero, zaputio se i izvan njega, na teži teren. Unatoč tome, upravo tamo je postigao rekord u brzini horizontalnog leta (6,5 m/s) te visini (18 m).

Od Jezera do Neretve

Trenutačno se nalazi na osušenom dnu davne marsovske rijeke, prekrivenom pješčanim dinama, stijenama i kamenjem, te okruženom brdima "koje mogu Ingenuity pojesti za ručak", kažu kreatori helikoptera iz NASA-inog laboratorija JPL. "Iako smo nedavno nadogradili navigacijski softver na helikopteru, kako bismo lakše pronašli sigurne zone za slijetanje, svaki let i dalje nas plaši", zaključuju.

Iz kratera Jezero "Percy" i "Ginny" polako se kreću prema drevnoj rijeci - Neretvi
Iz kratera Jezero "Percy" i "Ginny" polako se kreću prema drevnoj rijeci - Neretvi

Lokaciju rovera Perseverance i helikoptera Ingenuity u stvarnom vremenu možete pogledati ovdje.