Marsovski helikopter letio i deseti put te oborio još rekorda

NASA-in maleni helikopter Ingenuity prema izvornom je planu trebao letjeti do pet puta, no budući da je i dalje zdrav i funkcionalan timovi nastavljaju s eksperimentima i novim letovima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. srpnja 2021. u 06:00

Maleni helikopter Ingenuity, koji je na Mars stigao s roverom Perseverance, nastavlja oduševljavati kontrolu misije i premašivati sve mu zadane ciljeve. Umjesto izvorno planiranih pet, već je odradio ukupno deset letova, pri čemu je oborio i nekoliko vlastitih rekorda.

Deseti let obavljen je ove subote, 24. srpnja. Kako bismo ilustrirali koliko je daleko Ingenuity stigao, navedimo da je mjesto polijetanja ovoga puta bilo čak 1,04 kilometra udaljeno od "Polja Braće Wright" na kojem je helikopter obavio svoje prve letove. Deveti let bio je najduži do tada, s ukupno prevaljenim putom od 625 metara, a zaključno s njime helikopter je u zraku proveo 842 sekunde (14 minuta).

Desetim letom premašena je ukupna prevaljena udaljenost od jedne milje (1,6 kilometara), a tijekom tog je leta bilo zadano čak deset točaka (uključujući mjesta polijetanja i slijetanja) koje je Ingenutiy u letu trebao obići i fotografirati. Bio je to, stoga, najkompleksniji let do sada, a protekao je savršeno. Ujedno je oboren i rekord za postignutu visinu, jer se maleni helikopter ovoga puta vinuo do čak 12 metara iznad Marsovog tla.

Ruta 10. leta s čak 10 točaka
Ruta 10. leta s čak 10 točaka

Iz NASA-e poručuju kako će s Ingenuityjem nastaviti eksperimentirati sve dok je neoštećen i "zdrav", a njegovi letovi ne ometaju redovni rad rovera Perseverance i druge znanstvene misije.

Ingenuity je prije svega pokusni helikopter čija je demo misija bila istražiti kolike su mogućnosti leta malenih bespilotnih letjelica na Marsu. S obzirom na to da je do sada vrlo uspješan, u NASA-i već rade na unaprijeđenoj i većoj verziji ovakve letjelice koja bi mogla biti poslana na Mars u nekoj od budućih misija i aktivno sudjelovati u znanstvenim istraživanjima, kao "pomoćnik" roveru.