Marsovskim roverom Curiosity upravlja se od kuće, s crveno-plavim 3D naočalama

Čak i NASA-ini stručnjaci zaduženi za Curiosity rade od kuće. Pritom nose "obične" 3D naočale s crvenim i plavim staklima jer im njihova redovna oprema ne funkcionira izvan ureda

Sandro Vrbanus subota, 18. travnja 2020. u 07:00

NASA-in rover Curiosity nalazi se na Marsu, ali i njegov je rad pogođen pandemijom koronavirusa. Točnije, rad ljudi koji njime upravljaju posljednjih je tjedana otežan jer su i u SAD-u na snazi mjere društvenoga distanciranja i ostanka kod kuće. Od 20. ožujka stručnjaci iz Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) rade od kuće koliko god je to moguće, a to uključuje i tim koji upravlja spomenutim roverom.

Ovo upravljanje i inače se obavlja na velikoj udaljenosti, putem fotografija, videa i daljinskih naredbi, no sada je situacija još kompliciranija jer članovi tima ne sjede u istom prostoru. Kao i velik broj radnika u svijetu, NASA-ini inženjeri kući su ponijeli svu potrebnu opremu kako bi Curiosityju i dalje mogli zadavati naredbe, no ipak ne može sva profesionalna oprema raditi izvan JPL-ovog laboratorija, što je dovelo do zanimljivog rješenja.

U uredu gamerska računala, doma laptopi

3D naočale kojima se operateri inače koriste kako bi preciznije proučili krajolik oko rovera i zadali mu preciznije upute ovise o snažnim grafičkim karticama. Njih, pak, JPL ima u laboratoriju u gamerskim računalima prilagođenima za upravljanje roverom na Marsu. Ova oprema nije se mogla premjestiti u domove zaposlenika, pa su u krizi smislili novo rješenje – za iste svrhe koriste obične prijenosnike i "obične" 3D naočale. Da, one koje postoje još od prvih 3D filmova i stripova osamdesetih godina prošlog stoljeća, s crvenim i plavim staklima.

Iako im, kažu, nisu udobne i ne nude uranjajuće ("imerzivno") iskustvo kao prave elektroničke 3D naočale, sasvim dobro ispunjavaju svoju svrhu. Sve druge dogovore i komunikaciju NASA-ini stručnjaci obavljaju preko videokonferencija, što im donekle usporava rad. Jedina posljedica toga je što Curiosityju šalju nešto manje naredbi nego inače, ali sa znanstvene strane – posao se obavlja prema planu.

Svoje iskustvo u radu od kuće i snalaženju s nedostatkom opreme opisali su kao ništa neobično za NASA-u. Naviknuti su na neočekivane probleme koji zahtijevaju inovativna rješenja, pa su i ovoga puta pokazali da su dorasli svim inženjerskim izazovima.