NASA-in sljedeći cilj je Saturnov mjesec Titan

Na Titan će 2026. godine biti lansirana letjelica s malenim autonomnim multikopterom koji će tamo pokušati pronaći tragove života

Sandro Vrbanus petak, 28. lipnja 2019. u 14:50

NASA je objavila svoj sljedeći veliki cilj. U sklopu programa New Frontiers, čiji je cilj pronaći odgovore na ključna pitanja nastanka života, 2026. godine bit će lansirana misija Dragonfly koja će posjetiti Saturnov mjesec Titan. Ovo nebesko tijelo je mjesec s najgušćom atmosferom u Sunčevom sustavu, a znanstvenici smatraju da tamo sada vladaju uvjeti kakvi su na Zemlji bili prije otprilike 4 milijarde godina. Upravo stoga ovo je idealno mjesto za istraživanje okolnosti koje su dovele do postanka života – odnosno koje su "od kemije stvorile biologiju".

Letjelica Dragonfly do Titana će putovati čak 8 godina. Jednom kada do njega stigne, po sadašnjem planu 2034. godine, prema površini ovog mjeseca ispustit će maleni autonomni multikopterski dron koji će moći meko sletjeti na njegovu ledenu površinu, te tamo obavljati ispitivanja. Nakon toga moći će letjeti s jedne lokacije na drugu i uzimati uzorke tla i atmosfere prema željama kontrole misije. Gusta atmosfera omogućit će mu lako kretanje uz pomoć osam rotora, koji će biti pogonjeni nuklearnim pogonom.

Čudan, daleki svijet

Titan je nešto veći od planeta Merkura, promjer mu je oko 40% promjera Zemlje, a gravitacija mu je oko sedam puta manja od one na površini našeg planeta. Nalazi se na deset puta većoj udaljenosti od Sunca nego Zemlja, a zbog toga su meteorološki uvjeti na njemu prilično oštri.

Temperatura na površini iznosi oko -179°C. Atmosferski tlak je, pak, 50% viši nego na Zemlji, a atmosfera je bogata dušikom. Na površinu padaju kiše metana kao i "snijeg" raznih organskih molekula, a površinski procesi stvaraju kompleksne spojeve – koji ostaju zamrznuti i pogodni za ispitivanje. Tu je i tekuća voda ispod ledene površine, koja kompletira uvjete kakvi su postojali na našem planetu otprilike u vrijeme kada se na njemu pojavio život.

Titan je, zbog svega ovoga, idealan "laboratorij" u kojem se može proučavati prošlost našeg planeta i cijelog Sunčevog sustava.