NASA treći put odgodila lansiranje marsovskog rovera, a vrijeme curi

Rover Perseverance trebao je prema Marsu krenuti 20. srpnja, da bi sada sve zbog manjih problema bilo pomaknuto prema krajnjem roku. Vremena za lansiranje sve je manje

Sandro Vrbanus subota, 4. srpnja 2020. u 20:46

Kod lansiranja letjelica prema Marsu potrebno je voditi računa o tome da se one sa Zemlje pošalju u točno određeno vrijeme, kada se ova dva planeta nalaze relativno bliže jedan drugome. Prilike za lansiranje raketa, koje sa sobom obično nose brojne skupocjene i složene znanstvene instrumente, dolazi otprilike svakih dvije godine i dva mjeseca. Preciznije, u idealnoj poziciji Mars i Zemlja se nalaze svakih 780 dana, koliko iznosi Marsov sinodički period (vrijeme potrebno da se neki svemirsko tijelo nađe u istoj točki neba, gledano sa Zemlje).

Lansiranja dosadašnjih misija i udaljenost Marsa od Zemlje u milijunima kilometara
Lansiranja dosadašnjih misija i udaljenost Marsa od Zemlje u milijunima kilometara

"Prozor" za lansiranje nije tako kratak, pa NASA i druge agencije uzimaju razdoblje od otprilike mjesec dana kao vrijeme u kojem je idealno poslati letjelicu prema Marsu. Ove godine na rasporedu za lansiranje je misija Mars 2020, koja će sa sobom na ovaj planet ponijeti rover Perseverance. Osnovne će mu zadaće biti ispitivanje tla, atmosfere, površine i geoloških procesa na Marsu. Osim toga tragat će i za dokazima o mogućem životu koji je na Marsu nekada postojao, a roverovi instrumenti će uzimati i uzorke tla koje bi neka sljedeća misija mogla vratiti na Zemlju na daljnje proučavanje.

Podsjetimo, ova će misija na Marsu upogoniti i prvi helikopter ikada poslan na drugi planet. Njegova će misija biti letjeti oko mjesta na kojem se nalazi rover, prelaziti nešto veće udaljenosti brže od njega, te autonomno tragati za mjestima pogodnima za slijetanje.

Sat otkucava

Prvi planirani termin lansiranja bio je postavljen između 17. srpnja i 5. kolovoza ove godine. NASA je potom, kako se rok bližio, fiksirala datum lansiranja na 20. srpnja, no uslijed pandemije i nekoliko manjih tehničkih problema došlo je do odgoda. Dani su počeli "curiti", pa je lansiranje bilo prebačeno za 22. srpnja, da bi ovoga tjedna na jednom testu rezervoar tekućeg kisika pokazao čudne podatke – što je primoralo NASA-u da lansiranje odgodi za najranije 30. srpnja.

Prozor za lansiranje zatvara se 15. kolovoza. Timovi za analizu leta računaju bi li ga se moglo, prema potrebi, "rastegnuti" još nekoliko dana, kako bi se inženjerima dalo još vremena za pripremu lansiranja. Dogodi li se nešto neplanirano zbog čega bi se lansiranje trebalo još odgoditi, sljedeću priliku za to NASA će imati tek u jesen 2022. godine.