Neslavni rekord: ove godine povučeno više od 10.000 istraživačkih radova

Broj povučenih znanstvenih radova rapidno je porastao ove godine, a to je navodno tek vrh ledenog brijega plagijata i lažnih autorstava članaka koje štancaju "tvornice papira"

Mladen Smrekar petak, 15. prosinca 2023. u 13:39
U posljednja dva desetljeća iz znanstvenih je časopisa povučeno više od 50.000 sumnjivih radova, a povlačenja rastu brzinom koja nadmašuje rast količine znanstvenih radova 📷 pressfoto
U posljednja dva desetljeća iz znanstvenih je časopisa povučeno više od 50.000 sumnjivih radova, a povlačenja rastu brzinom koja nadmašuje rast količine znanstvenih radova pressfoto

Ove godine iz znanstvenih časopisu povučen je rekordan broj predanih istraživačkih radova, njih više od 10.000, a najviše iz dolazi iz država kao što su Saudijska Arabija, Pakistan, Rusija i Kina. Te zemlje konstantno bilježe najveće stope povlačenja u posljednja dva desetljeća, pokazala je analiza časopisa Nature.  Najviše radova povučeno iz časopisa u vlasništvu Hindawija, podružnice londonskog izdavača Wiley, njih više od 8000!

Kompromitirani procesi

Kao razlozi povlačenja najčešće se navode argumenti kao što su  "zabrinutost da je proces recenzije kompromitiran" i "sustavna manipulacija objavljivanjem i procesom recenzije". Radovi su uglavnom povlačeni iz posebnih izdanja koje često nadziru gostujući urednici i koji su postali ozloglašeni po tome što ih prevaranti iskorištavaju za brzo objavljivanje radova niske kvalitete ili čak potpuno izmišljenih radova. Dodatni je problem to što su ovi povučeni radovi dosad citirani više od 35.000 puta. 

Prema analizi znanstvenog časopisa Nature, najviše povučenih radova dolazi iz Saudijske Arabije, Pakistana, Rusije i Kine 📷 Nature
Prema analizi znanstvenog časopisa Nature, najviše povučenih radova dolazi iz Saudijske Arabije, Pakistana, Rusije i Kine Nature

Nakon što je prethodno privremeno stopirao objavljivanje posebnih izdanja, Wiley je početkom prosinca objavio da će potpuno prestati koristiti Hindawijevo ime. Između gubitka kredibiliteta i novca odlučili su se za ovo drugo i tako ostati bez 35-40 milijuna dolara prihoda ove fiskalne godine. Wiley je uz to uveo i rigoroznije procese za potvrđivanje identiteta gostujućih urednika i nadgledanje rukopisa, uklonio "stotine negativaca" iz svojih sustava i povećao vlastiti tim za kontrolu radova i očuvanje integriteta. Razmišlja se i o dijeljenju "crnih lista" s drugim izdavačima, pružateljima alata i baza podataka.

Rapidan rast 

Dosad je iz znanstvenih časopisa povučeno više od 50.000 sumnjivih radova, a povlačenja rastu brzinom koja nadmašuje rast količine znanstvenih radova. Udio povučenih radova više se nego utrostručila u prošlom desetljeću i prošle je godine premašio 0,2%, pokazala je analiza.
Među zemljama koje su u posljednja dva desetljeća objavile više od 100.000 članaka, Saudijska Arabija je u prosjeku povlačila tri od stotinu objavljenih članaka, ne računajući povlačenja na temelju konferencijskih radova. Ako se i takvi radovi uključe u jednadžbu, onda na prvo mjesto izbija Kina.

Otprilike četvrtina ukupnog broja povlačenja odnosi se na radove predstavljene na konferencija, a najviše ih je povukao međunarodni neprofitni Institut električnih i elektronskih inženjera IEEE. U posljednja dva desetljeća oni su povukli više od 10.000 radova, većinom između 2010. i 2011.

"Pranje" lažnih radova

Iako u IEEE-u vjeruju da su dostigli točku na kojoj uspijevaju identificirati gotovo sve primljene radove koji ne zadovoljavaju standarde organizacije, stručnjaci s Harvarda pronašli su prevare i plagijate u stotinama IEEE radova objavljenih u posljednjih nekoliko godina. IEEE procijenio te radove i pronašao manje od 60 koji nisu bili u skladu s njegovim standardima objavljivanja, a 39 ih povučeno.

Ove godine već je povučeno više od 10.000 radova, najviše iz časopisa u vlasništvu Hindawija 📷 Nature
Ove godine već je povučeno više od 10.000 radova, najviše iz časopisa u vlasništvu Hindawija Nature

Ovih 50.000 dosad zabilježenih povlačenja samo su vrh ledenog brijega. Procjenjuje se da je "tvornice papira", tvrtke koje znanstvenicima prodaju lažne radove i autorstva, proizvode stotine tisuća članaka. To je veli problem jer čak i ako ih nitko i ne čita, oni se miješaju s drugim radovima i tako "peru" postajući dio znanstvene literature bez obzira na to što sa znanošću možda nemaju ama baš nikakve veze.