Plijesan iz Černobila mogla bi štititi astronaute od zračenja

U blizini neslavnog černobilskog nuklearnog reaktora pronađene su gljivice koja bi mogla poslužiti u apsorbiranju kozmičkog zračenja i tako štititi astronaute i neke buduće svemirske kolonije

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. srpnja 2020. u 21:18

Kada se govori o dugotrajnim svemirskim putovanjima jedan od problema koje je potrebno riješiti jest zaštita od kozmičkog zračenja. Ono za astronaute u dugom razdoblju može biti smrtonosno pa je potrebno razviti i sustave za bolju zaštitu prije nego se ljudi upute u misije prema Marsu ili stvore trajne nastambe na Mjesecu. Nekoliko je timova znanstvenika, koji rade na ovom problemu, predložilo da se umjesto naprednih materijala za zaštitu od zračenja koriste – živi organizmi.

Naime, u zoni isključenja oko ugašenog nuklearnog reaktora u Černobilu pronađene su gljivice u obliku plijesni za koje se ispostavilo da su u stanju upiti određenu količinu zračenja. Test je proveden na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a njegovi rezultati daju nadu da bi se zaštita od zračenja mogla proizvesti i na ovaj način.

Gljivicama je zračenje korisno

Gljivice vrste Cladosporium sphaerospermum na ISS-u su uspješno blokirale 2% zračenja kojem su bile izložene. Tajna ovih organizama jest u tome što, uz fotosintezu, vrše i radiosintezu, odnosno koriste pigment melanin uz pomoć kojeg gama zračenje pretvaraju u kemijsku energiju. To je i razlog zašto ova vrsta uspijeva u područjima s visokim razinama radijacije, kao što je slučaj s Černobilom.

Test s blokiranjem zračenja obavljen je sa slojem gljivica debljine 1,7 milimetara. Prema ovim rezultatima, sloj plijesni debljine 21 centimetar morao bi biti dovoljan da se njime dugotrajnije zaštite nastambe na Marsu. Dodatnu prednost donosi i činjenica da se u ovim uvjetima događa i rast gljivica, pa je štit zapravo sposoban širiti se i obnavljati.