Prijenos uživo iz pogona gdje se sastavlja NASA-in marsovski rover za 2020.

Misija Mars 2020 bit će lansirana sljedećeg ljeta, a trenutačno je u tijeku finalno sastavljanje njezinog glavnog dijela, robotskog rovera. NASA je omogućila streaming tog procesa uživo

Sandro Vrbanus srijeda, 12. lipnja 2019. u 06:00

U sklopu misije Mars 2020, čije je lansiranje zakazano za srpanj sljedeće godine, NASA će na Mars poslati, među ostalim, maleni helikopter, imena svih koji se prijave za ovaj put, kao i veliki znanstveni robotizirani rover. Misija rovera bit će, kao i kod Curiosityja i Opportunityja, obavljanje raznih znanstvenih istraživanja na površini Marsa, bušenje tla, uzimanje uzoraka, potraga za organskim molekulama i općenito ispitivanje terena za buduće ljudske misije na ovaj planet.

Trenutačno je u NASA-inom Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL) u Pasadeni u Kaliforniji u tijeku finalno sastavljanje ovog rovera. Američka svemirska agencija tim je povodom omogućila javnosti prilično jedinstven uvid u ovaj proces. U čistu prostoriju u kojoj stručnjaci sastavljaju marsovsko vozilo postavili su kameru i prijenos uživo pustili na YouTube.

Uživo iz JPL-a

Prijenos uživo aktivan je 24 sata na dan, a svakog radnog dana iza 17 sati po hrvatskom vremenu na njemu je moguće vidjeti inženjere i znanstvenike koji rade na ovom roveru. NASA je na YouTubeu čak zakazala i moderirane chatove koji će se događati od ponedjeljka do četvrtka s početkom od 20 i 1 sat poslije ponoći, a na kojima će se moći raspravljati o cijeloj misiji.

Ne znate li, dakle, što biste gledali na televiziji predvečer kad dođete s posla, uključite se u ovaj live stream – barem nećete naletjeti na neku ljetnu reprizu.