NASA-ina marsovska bušilica završila svoju misiju

Marsovska "krtica" koju je na ovaj planet dopremila misija InSight susrela se s nepremostivim problemom. Neočekivane karakteristike tla onemogućile su bušenje i postavljanje toplinske sonde

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. siječnja 2021. u 06:00

Toplinska sonda NASA-ine misije InSight, koju je za njih izradio njemački German Aerospace Center, ovoga je tjedna službeno umirovljena. Marsovska sonda InSight (Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) u studenom je 2018. godine sletjela na Mars i tamo ispustila svoj lander na kojem se nalazi niz znanstvenih instrumenata.

InSight je, među ostalim, na Crveni planet ponio iznimno osjetljiv seizmometar, ali i posebnu bušilicu koja je imala zadatak prodrijeti do 5 metara u dubinu i tamo postaviti posebne sonde koje bi istraživale sastav marsovskog tla. Međutim, od početka svojeg rada ova je bušilica (nadimka mole, krtica) nailazila na probleme. Njezin eksperiment Heat and Physical Properties Package, odnosno HP3, već je u ožujku 2019. godine imao problema kada je svrdlo naletjelo na nepoznatu prepreku i bilo u mogućnosti prodrijeti u tlo značajno pliće od očekivanoga.

Nema više bušenja

Kasnije se pokazalo da je za probleme krivo do tada nepoznato svojstvo marsovskog tla da se prilikom bušenja pretvara u grude, pa svrdlo nije moglo postići potrebno trenje koje bi mu omogućile dublje prodiranje. Kontrola misije s vremenom je više puta pokušavala izbušiti tlo ispod landera, no bezuspješno. Kako lander nije osmišljen da bi se kretao po površini, nije bilo moguće promijeniti mjesto sondiranja tla.

Posljednji pokušaj dogodio se prošloga tjedna, kada su toplinski senzori eksperimenta HP3 još jednom  trebali biti postavljeni na planiranu dubinu od najmanje 3 metra. Međutim, marsovska krtica, unatoč 500-tinjak dodatnih "čekićanja" koje je bušilica obavila, nije uspjela zabiti svrdlo u tlo. U konačnici je NASA-ina kontrola misije odlučila napustiti ovaj eksperiment i prekinuti misiju InSightove bušilice.

Misija landera InSight ovime nije gotova. Naprotiv, on će ostati funkcionalan i snimat će seizmičku aktivnost Marsa narednih najmanje dvije godine. Na znanstvenicima sada ostaje da analiziraju svojstva marsovskog tla i zaključe zašto su ona u ovom slučaju bila drugačija od ranije očekivanih.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi