Prvi uzorci tla s Marsa na Zemlju će stići 2033. godine

NASA je objavila prvi plan za svoju misiju povratka uzoraka tla s Marsa, koje trenutačno prikuplja rover Perseverance, a u kojoj će sudjelovati i dva helikoptera izrađena po uzoru na Ingenuity

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. srpnja 2022. u 06:00

Mars Sample Return Program, misija koja ima cilj na Zemlju dopremiti prve ikada uzorke tla s Marsa, dobila je zeleno svjetlo u NASA-i i trenutačno je u fazi dovršetka inicijalnog dizajna koncepta. Kako bi povećali izglede za njezin uspjeh i smanjili kompleksnost, kažu iz američke svemirske agencije, surađivat će i s europskim pandanom, ESA-om, na ovom projektu.

Temelji za ovu misiju postavljeni su još lansiranjem rovera Perseverance i njegovom tehnologijom za bušenje tla i pospremanje uzoraka u posebne metalne cilindre. O tom projektu ovise svi daljnji koraci, a on za sada napreduje prema planu.

Mars dobiva još dva helikoptera

Kako bi se ostvario glavni cilj buduće misije, transport netaknutih uzoraka tla s Marsa na Zemlju, partneri na projektu morat će lansirati dvije neovisne sonde prema Marsu i obaviti niz kompleksnih zadaća. Prvi će biti lansiran ESA-in Earth Return Orbiter, letjelica koja će biti parkirana u Marsovoj orbiti i čekat će da joj roboti s površine Marsa pošalju "paket" s uzorcima. Lansiranje je predviđeno za jesen 2027. godine.

Earth Return Orbiter 📷 ESA
Earth Return Orbiter ESA

Drugo lansiranje uključivat će Sample Retrieval Lander, u ljeto 2028. godine. Ova sonda uključuje lander, koji će se spustiti na površinu Marsa i od tamo prikupiti Perseveranceove uzorke. Oni će do landera biti dopremljeni samim roverom, ali i uz pomoć dvaju neovisnih helikoptera. Njih će NASA izraditi po uzoru na vrlo uspješan marsovski helikopter Ingenuity, čiji životni vijek i čak 29 letova su premašili sva očekivanja.

Uspješno testiranje helikopterskih letova na Marsu dovelo je i do promjene u dizajnu ove misije, pa će tako dva helikoptera preuzeti posao ranije planiranog rovera, koji je trebao prikupljati cilindre s kamenjem, koje po krateru Jezero za sobom ostavlja Perseverance.

Sample Retrieval Lander 📷 NASA
Sample Retrieval Lander NASA

Jednom kada u lander stignu svi uzorci u zatvorenim metalnim cijevima, oni će biti upakirani u Mars Ascent Vehicle, pa potom lansirani u orbitu prema već spomenutom ESA-inom orbiteru. On će prihvatiti teret i potom se uputiti natrag prema Zemlji. "Kući" bi trebao stići 2033. godine i dopremiti na Zemlju prve ikada uzorke Marsovog tla. U konačnici je cilj dati znanstvenicima priliku da naprednom tehnologijom iz prve ruke analiziraju tlo Marsa, ispitaju nove teorije i modele te detaljno prouče prošlost i sadašnjost Crvenog planeta.