Rujan 2020. bio najtopliji otkako je mjerenja

Nastavljaju padati neslavni klimatski rekordi u ovoj godini, koji će je vrlo vjerojatno postaviti pri vrh popisa najtoplijih godina otkako je službenih podataka

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. listopada 2020. u 13:34

Niz vijesti o rekordnim temperaturama zabilježenima na našem planetu nastavljamo podacima koje je objavila Američka agencija za oceanografiju i atmosferu NOAA. Oni su u rujnu ove godine zabilježili do sada nikada službeno izmjerene razine prosječne temperature na Zemlji. Rujan 2020. godine smjestio se tako na vrh ljestvice kao najtopliji rujan otkako su znanstvenici počeli pratiti ove podatke, tj. od 1880. godine.

Ovaj rujanski rekord nastavlja se na nekoliko sličnih mjesečnih rekorda oborenih ove i prošle godine, te daje dodatnu vjerodostojnost procjenama znanstvenika koji su još u kolovozu predvidjeli da će 2020. godina biti na samom vrhu najtoplijih godina u proteklih 141 godinu – smjestit će se, kažu, na prvo ili drugo mjesto. Gledaju li se samo podaci za prvih devet mjeseci, 2020. godina je već sada na drugom mjestu te neslavne ljestvice koja otkriva razmjere većinom ljudski uzrokovanih klimatskih promjena.

Klimatske anomalije i značajni događaji zabilježeni u rujnu 2020. (NOAA)
Klimatske anomalije i značajni događaji zabilježeni u rujnu 2020. (NOAA)

Prosječna globalna temperatura u rujnu ove je godine bila  0,97°C iznad prosjeka 20. stoljeća koji iznosi 15,0°C. Do sada su deveti mjeseci 2015. i 2016. godine bili zabilježeni kao najtopliji, no ovogodišnji rujan ih je "za dlaku" prestigao s 0,02°C višim globalnim prosjekom. Svih deset mjeseci vodećih na povijesnoj "rujanskoj" listi dogodilo se od 2005. godine na ovamo, a prvih sedam mjesta ljestvice rezervirano je za posljednjih sedam godina.

Natprosječno toplo u Europi

Sjeverna polutka Zemlje prednjači po zagrijavanju u usporedbi s prosjekom, led na Arktiku vrlo je blizu povijesno najnižim razinama, dok su područja Europe, Azije i Meksičkog zaljeva ovoga rujna zaključile najtoplijih prvih devet mjeseci godine u povijesti.

S podacima NOAA-e slažu se i oni europske organizacije Copernicus, koji također govore da je rujan 2020. bio najtopliji rujan ikada na Starom kontinentu. Kao natprosječno toplo područje prošloga mjeseca u Europi izdvaja se Francuska, globalno najpogođeniji zatopljenjem bili su Bliski istok i Sibir, dok je Island izdvojen kao jedno od rijetkih područja koje je ovoga rujna bilo nešto hladnije od prosjeka.