Ukida se prijestupna sekunda, koja je stvarala probleme IT sustavima

Generalna konferencija za utege i mjere donijela je još jednu bitnu odluku, koja će razveseliti IT stručnjake. Potvrđeno je da će praksa prijestupnih sekundi biti ukinuta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. studenog 2022. u 08:47

Sudionici ovotjedne Generalne konferencije za utege i mjere donijeli su još jednu bitnu odluku. Osim što su izglasali uvođenje novih prefiksa za mjerne jedinice SI sustava, dogovorili su i kako će se mjerenje vremena atomskim i astronomskim načinom moći razlikovati. Drugim riječima, plan je, najkasnije do 2035. godine, ukinuti dosadašnju praksu dodavanja ili oduzimanja prijestupne sekunde, kada razlika astronomskog (UT1) od standardnog (UTC) vremena premaši 0,9 sekundi.

Sekunda gore, sekunda dolje

Praksa dodavanja prijestupne sekunde uvedena je 1972. godine, kada je prihvaćeno računanje vremena prema univerzalnom koordiniranom vremenu (Coordinated Universal Time, UTC). Kada bi atomski satovi pokazali da je, zbog različite brzine Zemljine rotacije, došlo do razlike, na kraju godine bila bi dodana jedna sekunda, što se do sada dogodilo 27 puta. Posljednja prijestupna sekunda bila je dodana 31. prosinca 2016. godine, a sljedeća se ne bi trebala dogoditi još neko vrijeme. Naprotiv, zabilježeno je da posljednjih godina rotacija Zemlje ubrzava, pa je moguće da bi bilo potrebno i "izgubiti" poneku sekundu.

Protiv ovog plana pobunila se tehnološka industrija, predvođena stručnjacima iz Mete, istaknuvši kako je prijestupna sekunda ne samo nepotrebna, nego i štetna. Dosadašnja je praksa pokazala kako se svakim manipuliranjem na razini sekunde riskiraju veliki problemi s računalnim sustavima i događaju se "ispadi" na brojnim serverima.

61. sekunda posljednjeg dana u godini više se ne bi trebala pojavljivati
61. sekunda posljednjeg dana u godini više se ne bi trebala pojavljivati

Nadležni su ih sada poslušali, pa će najkasnije od 2035. godine biti dozvoljeno da se astronomsko vrijeme razlikuje od standardnoga za više od jedne sekunde, odnosno razlika se više neće korigirati. Plan je da se prijestupne sekunde ne dodaju niti oduzimaju najmanje jedno stoljeće. No, finalna će odluka o tome biti donesena 2026. godine, kada bi organizacije zadužene za mjerenje vremena trebale utvrditi i koja je najveća dopuštena razlika UT1 i UTC vremena koja će se tolerirati. Problem je primarno u tome što se potreba za time ne može predvidjeti, već ovisi o brzini rotacije Zemlje.