Za Hubbleov 30. rođendan provjerite što je snimio – na vaš rođendan

Svemirski teleskop Hubble lansiran je u orbitu prije točno 30 godina. Unatoč početnim problemima s optikom i prestanku aktivnog održavanja misijama Space Shuttlea, i dalje je aktivan

Sandro Vrbanus petak, 24. travnja 2020. u 18:00

Danas se obilježava točno 30 godina otkako je Space Shuttle Discovery, 24. travnja 1990. godine, u Zemljinu orbitu ponio svemirski teleskop Hubble. Ideja teleskopa koji bi promatrao prostranstva svemira bez utjecaja i distorzije Zemljine atmosfere prvi je puta spomenuta još 1923. godine u radu njemačkog znanstvenika Hermanna Obertha, a 1946. detaljnije ju je razradio američki astrofizičar Lyman Spitzer.

Loš početak i spektakularan nastavak misije

Svemirski teleskop bio je san znanstvenika desetljećima, a NASA se tom idejom počela baviti 1969. godine. Kada je, pak, Hubble lansiran i dan nakon lansiranja izbačen u orbitu, uslijedilo je – razočarenje. Naime, prve su fotografije pokazale da je Hubbleovo zrcalo nepravilnog oblika. Iako je smatrano za najpreciznije ikada izrađeno, vanjski su rubovi za 2.200 nanometara odstupali od idealne krivulje. To je rezultiralo velikom sfernom aberacijom i lošim fokusiranjem slike. Teleskop je, drugim riječima, bio "kratkovidan".

NASA je zbog toga bila podvrgnuta velikim kritikama, govorilo se čak i o gašenju preskupog teleskopa, no mudro tadašnje vodstvo agencije ipak je odlučilo poslati novi Space Shuttle u servisnu misiju. Projekt izrade korektivne leće potrajao je preko tri godine, da bi napokon u prosincu 1993. Hubble dobio nadogradnju – s kojom od tada stvara nevjerojatne snimke svemira.

Hubble, sretan ti rođendan!

NASA je povodom obljetnice lansiranja predstavila dva zanimljiva projekta. Prvi od njih je "30 godina Hubblea kroz 30 fotografija", koje možete pogledati u njihovoj priloženoj galeriji:

Southern Crab Nebula (2019)

Drugi zanimljivi način obilježavanja Hubbleova rođendana jest stranica na kojoj možete upisati svoj rođendan, te dobiti fotografiju koja je nastala na taj dan nekad u posljednjih 30 godina. Iz NASA-e pozivaju sve da rezultate podijele na društvenim mrežama uz hashtag #Hubble30.

Želite li doznati više o ljudima koji stoje iza projekta Hubble, kao i čuti cijelu priču o njemu izravno od glavnih aktera koji su na tome radili 1990-ih godina, preporučamo novi NASA-in dokumentarac također snimljen povodom 30. rođendana prvog svemirskog teleskopa: