Ada - samodijagnostika na temelju simptoma uz umjetnu inteligenciju

Potencijalno vrlo korisna aplikacija koja uz pomoć umjetne inteligencije i na temelju simptoma može prepoznati o kojoj se bolesti radi te kako si samopomoći, ali i kada je najbolje bez odgode potražiti liječničku pomoć…

Matija Gračanin ponedjeljak, 2. svibnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Ada
Namjena Otkriva bolesti na temelju simptoma
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Čitanje medicinskih leksikona može biti uznemirujuće pa je tumačenje simptoma i mogućih bolesti ipak najbolje prepustiti liječnicima. Ipak, katkada nema drugog izbora nego se odvažiti i potražiti objašnjenje nekoga simptoma kako bi se potencijalno izbjegao odlazak liječniku ili se procijenilo da je potražiti liječničku pomoć zbilja neodgodivo.

Tu u pomoć uskače upravo Ada, besplatna aplikacija koja pomaže na temelju simptoma otkriti od čega se potencijalno boluje, ali i kako si pomoći. Uz pomoć aplikacije moguće je prepoznati tipične bolesti, ali detektirati i neka ozbiljnija stanja za koje definitivno najbolje potražiti pomoć. Ada se oslanja na umjetnu inteligenciju, a iza aplikacije stoje stvarni liječnici pa samim time sve dobiva na težini. Osim toga, aplikaciju je koristilo više od deset milijuna ljudi, što je samo još jedan pokazatelj da Ada može biti korisna.

Čitavu je stvar prilično jednostavno koristiti, a sve počinje otvaranjem korisničkog računa pri čemu se trebaju dati neke osnovne informacije u što su uključene i određeni medicinski podaci. Nakon toga kroz navođenje simptoma (svi su lako pretraživi) i uz eventualno odgovaranje na dodatna pitanja, aplikacije će pokušati odrediti o kojoj bolesti, stanju ili poremećaju je riječ.

Nakon toga je moguće doznati više o svakom stanju ili bolesti, dobiti savjete kako si pomoći, treba li hitno potražiti liječničku pomoć, ali i koristan detalj – koliko je osoba s istim simptomima doista imalo u konačnici imalo istu bolest. Premda Ada ne može zamijeniti stvarnu liječničku pomoć i postavljanje dijagnoze, ovo je aplikacija koju itekako katkada vrijedi imati pri ruci.