AuthPass - upravitelj lozinki kompatibilan s KeePassom

KeePass je vjerojatno najpopularnije i najrasprostranjenije rješenje otvorenog koda za sigurno upravljanje lozinkama, no nema službenu aplikaciju za pametne telefone. AuthPass je vrlo lijepo napravljena aplikacija koje nudi dovoljno mogućnosti i prilično se aktivno razvija…

Matija Gračanin ponedjeljak, 16. studenog 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AuthPass 
Namjena Upravitelj lozinkama
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Danas je uopće nesporna potreba da se za sve svoje korisničke račune koriste drugačije i, po mogućnosti, što složenije lozinke koje ne moraju nužno biti pamtljive. Upravitelja lozinki definitivno ne nedostaje, no za one najbolje obično je potrebno plaćati pretplatu. Srećom, postoji odlično rješenje otvorenog koda – KeePass.

Na žalost, nema službenu inačicu za pametne telefone, ali postoji niz raznovrsnih aplikacija koje su kompatibilne s formatom šifrirane baze koju KeePass koristi za pohranu lozinki. Ovo je jedna od relativno novih imena, a koja pretendira zauzeti mjesto najbolje takve aplikacije. AuthPass ne samo da lijepo izgleda, nego nudi i one temeljene mogućnosti koje se očekuju od aplikacija ovoga tipa i još je otvorenog koda.

U potpunosti je kompatibilan s KeePassom i na njega se oslanja te omogućava otvaranje šifriranih KeePassovih baza podataka s lokalne pohrane, ali i s poznatih oblačnih servisa za skladištenje i sinkroniziranje datoteka (Google Drive, Drobox) te svega što ima podršku za WebDAV čime se rješava jedno od najvećih KeePassovih ograničenja što će sigurno veseliti i vlasnike iPhonea.

Sama aplikacija nudi i podršku za biometriju pa ju je moguće otključavati otiskom prsta, a zgodan je detalj što je moguće otvoriti više baza istodobno. Tu je i podrška za automatsko popunjavanje polja s lozinkama, kao i mogućnost generiranja službenih lozinki kod dodavanja računa. Lozinke je moguće kategorizirati i smještati u grupe, zgodan je detalj i lako dijeljenje lozinki uz generiranje QR kodova, a i samo pretraživanje radi – korektno.

Sve u svemu, svi oni koji koriste KeePass i traže solidnu aplikaciju za svoje pametne telefone, bilo da je riječ o Androidu ili iPhoneu, ovoj bi aplikaciji otvorenog koda koja se prilično aktivno razvija, trebali dati priliku i iskušati je.