Kako pretvoriti stari pametni telefon u web kameru - DroidCam

Riječ je o zgodnoj aplikaciji koja može pretvoriti bilo koji pametni telefon ili tablet u web kameru za računalo i onda je koristiti u popularnim programima kao što su Zoom, Teams i Skype ili kao i svaku drugu kameru koja je priključena na računalo s Windowsima ili Linuxom…

Matija Gračanin četvrtak, 28. siječnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv DroidCam / DroidCamX
Namjena Pretvara smatrfon u web kameru za računalo
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 40 kn

DroidCam je besplatna aplikacija koja može iskoristiti kameru ugrađenu u pametni telefon i pretvoriti je u punokrvnu web kameru priključenu na računalo s Windowsima ili Linuxom. Da bi se to dosta i napravilo, potrebno je na računalo instalirati posebno napravljenu komponentu koja zapravo instalira potrebne upravljačke programe.

Naravno, potrebno je na pametni telefon instalirati i ovu aplikaciju, a onda je vezu moguće ostvariti bilo putem bežične mreže ili tko da se telefon spoji USB kablom. Besplatna inačica aplikacije neće vremenski ograničiti korištenje kamere, a zgodno je i to što može raditi u pozadini. Bez potrebe da je zaslon pametnog telefona uključen čime se štedi baterija.

Doduše, na umu valja imati da prikazuje oglase, ali svega se toga može riješiti kupovinom profesionalnog izdanja aplikacije, DroidCamX, koja stoji 40 kn. Osim što se u njoj ne prikazuju oglasi, moguće je namjestiti višu razinu kvalitete slike, a tu su i neke dodatne kontrole koje se odnose na kameru.

Tako se u tom izdanju dobivaju stvarčice kao što je kontinuirani auto fokus, zumiranje i slično, a moguće je upravljati i svjetlinom i kontrastom te zakretati sliku po volji.