Microsoft Whiteboard - virtualna bijela ploča za vizualnu kolaboraciju u pokretu

Microsoft Whiteboard korisno je aplikacija koja omogućava pojedincima ili čitavim timovima da vizualno surađuju putem beskonačne virtualne bijele ploče na kojoj mogu pisati, skicirati, stvarati dijagrame, crteže, grafikone i druge vizualne sadržaje…

Matija Gračanin ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Whiteboard
Namjena Virtualna bijela ploča s podrškom za kolaboraciju
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Kolaboracijski alati nezaobilazni su kod onih koji moraju surađivati na daljinu, a među nerijetko najpopularnijim vrstama takvih alata su upravo rješenja kao što je Microsoft Whiteboard. Riječ je o virtualnoj bijeloj ploči na kojoj je moguće stvarati raznovrsne vizualne sadržaje, a ključna je prednost činjenica da je na toj bijelo ploči omogućena suradnja više korisnika.

Naravno, Microsoft Whiteboard nije dostupan samo na pametnim telefonima i tabletima računalima, nego ga se može koristiti na računalu i kroz web preglednik, što ovo rješenje čini idealnim upravo za timove koji su geografski prilično udaljen, a uz aplikaciju za pametne telefone moći će se surađivati od bilo kuda.

Aplikacija podržava rad s olovkom, prstom ili mišem, a korisnici mogu koristiti različite boje, veličine i stilove olovaka za crtanje (moguće je i lako promijeniti pozadinu ploče). U svakom je trenutku moguće pozvati druge korisnike da se pridruže (samo se pošalje generirana poveznica), a onda mogu surađivati u stvarnom vremenu na virtualnoj ploči.

Microsoft Whiteboard podržava stvaranje stvarno različitog vizualnog sadržaja; od bilježaka, preko crteža i običnog teksta, pa sve do raznovrsnih oblika i slika. Tu su i brojni predlošci za različite aktivnosti; rješavanje problema, dizajn i istraživanje, stvaranje strategija, planiranje projekata, radionice i štošta drugo.

Naravno, da bi se aplikacija mogla koristiti, potrebno je imati aktivan Microsoftov korisnički račun koji već neko vrijeme ne mora nužno biti poslovni ili akademski korisnički račun, a da bi stvar bila još bolja, aplikacija se može koristiti sasvim besplatno s time da na umu treba imati da je za neke mogućnosti potrebno imati pretplatu na Microsoft 365.