Neeva Browser - web preglednik koji jamči privatnost i nepristrano pretraživanje

Vjerojatno ne treba posebno isticati činjenicu da nas se kao konzumente web stranica neprestano prati, ali i da tražilice i druge usluge plasiraju oglase na temelju naših interesa. Ovo je web preglednik koji tome želi stati na kraj te ponuditi nepristrano pretraživanje i višu razinu privatnosti…

Matija Gračanin ponedjeljak, 14. studenog 2022. u 05:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Neeva Browser 
Namjena Web preglednik i tražilica koja poštuje privatnost korisnika
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 50 USD godišnje (Premium)

Neeva Browser svakako nije prvi web preglednik koji naglasak stavlja na privatnost i sprječavanje web stranica da nas kao konzumente sadržaja na različite načine prate i identificiraju (jedan od dobrih primjera je i odličan Brave), ali se ističe i činjenicom da omogućava nepristrano pretraživanje.

Naime, dobro je poznata činjenica da tražilice kao što je Googleova prilagođava rezultate pretraživanja na temelju naših interesa i brojnih drugih parametara, čime zapravo padamo u zamku pristranosti (zato je poželjno koristiti više tražilica, na primjer, DuckDuckGo).

Neeva Browser ne samo da sprječava web stranice da nas na različite načine prate omogućavajući nam tako da se slobodnije krećemo bespućima Interneta, nego nudi i vlastitu tražilicu koja omogućava pretraživanje weba bez utjecaja korporacija i bez reklama.

S druge strane, doista postoji i mogućnost da Neeva prikuplja podatke i personalizira rezultate (što nije nužno uvijek loše), ali je izbor prepušten krajnjem korisniku želi li takvu mogućnost aktivirati ili deaktivirati.

Ukratko, ovaj se web preglednik nameće kao još jedno praktično rješenje za privatnije surfanje Internetom izravno s mobilnog telefona te kao alternativna tražilica. Može ga se koristiti potpuno besplatno, no postoji i izdanje Premium koje nudi dodatne mogućnosti kao što su VPN i alat za upravljanje lozinaka, ali njega valja plaćati 50 dolara godišnje.