PingTools - praktična i potencijalno korisna kolekcija mrežnih alata

Premda se za ozbiljnije dijagnosticiranje problema u radu računalnim mreža trebaju koristiti i za to specifični alati, aplikacije poput ove itekako mogu biti korisne. Stoga, svi koji na raspolaganju u svakom trenutku žele imati mobilni set mrežnih alata, svakako bi trebali probati PingTools…

Matija Gračanin utorak, 17. siječnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PingTools 
Namjena Kolekcija mrežnih alata
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

PingTools je suštini zgodno osmišljena i praktična kolekcija dobro poznatih mrežnih alata koji se mogu koristiti izravno na pametnom telefonu. Nema tu ništa posebno spektakularno novoga, ali ono što aplikacija može ponuditi itekako može povremeno biti korisno.

Između ostalog, na uvid će se dobiti kratki pregled osnovnih informacija o mrežu na uređaju na kojem se aplikacija pokrenula, a tu su i dobro poznati alati koje nerijetko koriste mrežni administratori. Tako je tu ping,  traceroute, port scanner, whois i drugi tipični alati.

Nisu izostale ni stvarčice kao što je iPerf koji omogućava mjerenje mrežnih performansi (tu je i alat koji se temelji na iPerfu, a služi za mjerenje performansi mreže), zatim pregled uređaja dostupnih u lokalnoj mreži zajedno s UPnP skenerom s kojim će se otkrivati UPnP\DLNA i uređaji na mrežu, zatim GeoPing, Wi-Fi skener i Bonjour preglednik.

Konačno, tu su i drugi korisni alati kao što je IP Calculator, Wake on LAN, ali i Watcher koji omogućava kontinuirano praćenje dostupnosti udaljenih poslužitelja. Mogućnosti i alata, dakako ima još, a prednost aplikacije je i to da je besplatna (prikazuju se oglasi) kao i činjenica da se prikupljeni podaci mogu pohraniti i podijeliti s drugima.