Razvrstaj MojZG - aplikacija o razvrstavanju otpada u gradu Zagrebu

Riječ je o aplikaciji koja je ponajprije namijenjena stanovnicima grada Zagreba, ali i njegovim posjetiteljima. Osim što ima edukativnu vrijednosti , putem nje je omogućeno i praćenje odvoza otpada te doznati gdje se nalaze reciklažna dvorišta i zeleni otoci...

Matija Gračanin ponedjeljak, 18. listopada 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Razvrstaj MojZG
Namjena Aplikacija za razvrstavanje otpada u Zagrebu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Projekt Stavi pravu stvar na pravo mjesto za cilj ima educirati i informirati građane na području Zagreba o odgovornom postupanju s otpadom te povećati svijest o potrebi osobnog doprinosa što se tiče gospodarenja otpada i potrebe recikliranja, a unutar kojeg je napravljena i ova aplikacija.

Izrada aplikacije je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a njezina namjena je dvojaka. S jedne strane omogućava praćenje odvoza otpada po gradskim četvrtima i ulicama, a s druge strane ima edukativnu ulogu.

Ono što ugodno iznenađuje nije samo činjenica da je aplikacija vizualno dobro osmišljena s razumljivo izvedenom navigacijskom strukturom, nego i to što je sadržajno korisna. Tako su vrlo jasno popisane vrste otpada zajedno s uputama kako taj otpad valja zbrinjavati (koji je primarni i alternativni izbor razvrstavanja) uz mogućnost  pretraživanja svih vrsta otpada, a tu je i popis svih reciklažnih dvorišta i zelenih otoka u Zagrebu.

Zeleni otoci i reciklažna dvorišta su prikazana na jednostavnoj mapi, zajedno s podatkom o tome kakav se otpad gdje može zbrinjavati (tu su i prikladni filtri), a tu su i koliko-toliko svježe novosti uz priopćenja. Bilo kako bilo, ovo je aplikacija koja bi građanima Grada Zagreba itekako mogla biti korisna, barem povremeno.