ScanEat – domaća aplikacija za provjeru sastojaka namirnica

Uz ovu novu hrvatsku aplikaciju, samo skeniranjem barkoda s prehrambenih proizvoda možete doći do svih informacija o sastojcima i nutrijentima te provjeriti je li proizvod siguran za vas

Sandro Vrbanus subota, 8. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ScanEat
Namjena Informacije o prehrambenim proizvodima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Odlazak u kupovinu namirnica svima je postao svojevrsni izazov, a pokušaji balansiranja namirnica i uvođenja zdrave prehrane također nisu jednostavni – pogotovo osobama koje imaju problema s alergijama, intolerancijom, kroničnim bolestima, ne jedu meso i slično. Čitanje deklaracija na proizvodima neučinkovito je i često demoralizirajuće jer većinu toga potrošači niti ne razumiju. Ovdje u priču ulazi nova hrvatska aplikacija, koja ima zadatak promijeniti način na koji gledamo na hranu – ScanEat.

Aplikacija omogućava korisnicima da samo skeniranjem barkoda s prehrambenog proizvoda saznaju sve informacije o njegovim sastojcima i nutrijentima te vrlo brzo provjere je li navedeni proizvod uopće siguran za njih.

Aplikaciju je razvila splitska ekipa IT stručnjaka i lansirala je ovoga tjedna za iOS i Android uređaje. Fokusirali su se, kažu, na jednostavnost korištenja i "demistificiranje" oznaka na deklaracijama, sve kako bi olakšali pronalazak boljih i zdravijih proizvoda. U jednom skeniranju ScanEat donosi sve relevantne informacije na jednom mjestu i olakšava biranje namirnica: nudi uvid u nutritivne vrijednosti i porijeklo proizvoda, ističe glavne namirnice, prepoznaje skrivene sastojke i razbija konfuziju pružajući jasne informacije o sastojcima. Tu je još jedna dodatna vrijednost aplikacije – ona za svaki skenirani proizvod preporučuje slične artikle raznih proizvođača.

Nakon downloada aplikacije korisnik uređuje listu alergena i intolerancija, kroničnih bolesti te bira svoj odnos prema hrani životinjskog porijekla. Sukladno tome, aplikacija nakon skeniranja javlja postoji li smetnja u proizvodu prema odabranim postavkama, jesu li prisutni kakvi izdvojeni sastojci na koje treba obratiti pozornost te ističe njegovu nutritivnu vrijednost. Može se prilagoditi trudnicama i dojiljama, a dostupne su i obavijesti o povlačenju pojedinih proizvoda zbog zdravstvenog rizika.