Skred Messenger - aplikacija za sigurnu i anonimnu decentraliziranu komunikaciju

Riječ je o još jednoj komunikacijskoj aplikaciji no kod koje je primarno naglašena privatnosti i anonimnost. Naime, omogućava izravnu komunikaciju među kontaktima bez potrebe za otkrivanjem stvarnih osobnih podatka nudeći pri tome i šifriranu komunikaciju…

Matija Gračanin petak, 21. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Skred Messenger  
Namjena Anonimna i šifrirana komunikacija
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno 

Postoji čitav niz sada već i daleko poznatih servisa i aplikacija koje prilično visoki naglasak stavljaju na sigurni razmjenu poruka i općenitu komunikaciju, a Skred Messenger je još jedna takva aplikacija. Međutim, za razliku od većine, kod ove se aplikacija poruke razmjenjuju izravno bez potrebe za posredničkim poslužiteljem.

Zapravo se oslanja na peer-to-peer mrežu, dok se pri tome sve poruke i sadržaj koji se razmjenjuje šifrira izravno na samom pametnom telefonu i onda šalje primatelju (riječ je o end-to-end enkripciji). Nije potrebno otvoriti korisnički račun niti povezati aplikaciju sa svojim brojem telefona (premda se to može ako se žele tako lakše otkrivati kontakti).

Umjesto toga, valja napraviti profil koji može biti i potpuno anoniman i može ih se napraviti više, a jedini je uvjet da se mora za profil postaviti ime i fotografija kako bi se kontakti u budućnosti lakše raspoznavali. Tada ostaje samo poslati pozivnicu onima s kojima se želi povezati (moraju također imati instaliranu aplikaciju) ili povezivanje odraditi osobno skenirajući QR kod.

Nakon toga sigurna komunikacija može započeti i to samo s povezanim kontaktima. Razmjenjivati se mogu poruke, podržani su video i glasovni razgovori, razmjena slika i datoteka, moguće je snimati i glasovne poruke. Zgodan je detalj i to što kad se izbriše poslana poruka, onda će biti izbrisana i na telefonu primatelja.

Specifičnost ove aplikacije jest i činjenica da se temelji na WebRTC-u za uspostavljanje šifrirane peer-to-peer komunikacije, a koristi i neka rješenja koja su osmislili hakeri i građani aktivisti okupljeni unutar Guardian Projecta. Naravno, Skred je posve besplatan.

 

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi