Spacedesk - pretvara tablete ili smartfone u dodatne zaslone za računala

Spacedesk je zanimljiva i potencijalno vrlo korisna aplikacija koja omogućava da se uz relativno malo konfiguracijskih koraka pametni telefoni ili tableti iskoriste kao dodatni zasloni za računalo. Kako bi stvar bila još bolja, konekcija se može ostvariti bežičnim, ali i žičnim putem za najbolje performanse…

Matija Gračanin utorak, 1. ožujka 2022. u 05:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Spacedesk
Namjena Pretvara tablet u dodatni zaslon za računalo
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan 

Spacedesk je relativno poznato rješenje koje može pretvoriti tableta računala (ili pametne telefone) u dodatne zaslone koje je moguće koristiti uz računalo. Čitavu je stvar relativno lako natjerati da proradi, ali je potrebno napraviti nekoliko ključnih konfiguracijskih koraka.

Naime, u pozadini čitavog Spacedeska zapravo se nalazi upravljački program koji omogućava da se uz odgovarajući preglednik ostvari konekcija između računala i uređaja koji se namjerava koristiti kao dodatni zaslon. Stoga je prvi korak na računalo s Windowsima ili MacOS-u instalirati odgovarajući upravljački program.

Čim je to napravljeno, na sekundarnom je uređaju potrebno instalirati odgovarajuću aplikaciju, a onda se treba pobrinuti da sekundarni uređaj bude ili spojen na istu bežičnu mrežu ili da s računalom bude povezan žičnim putem (potonje je ujedno i preporučljivo za najbolje performanse).

Uspostaviti konekciju je iznimno jednostavno, a sve bi trebalo biti i automatski detektirano. Jednom kada je veza uspostavljena, sekundarni će se uređaj doista ponašati kao tipični dodatni zaslon; miš i tipkovnica će se ponašati onako kako se to i očekuje (KVM), upravljanje prozorima također, a moguće je podešavati i željenu razlučivost.

Dakako, tu su i brojne druge sitnice i mogućnosti podešavanja (sve je opisano u relativno sažetoj dokumentaciji), pa svi oni koji žele iskoristiti svoj tablet kao dodatni zaslon, Spacedesk je rješenje koje će im to omogućiti te istodobno osigurati i prilično dobre performanse. Da bi stvar bila još bolja, Spacedesk je besplatan.