Termius - dobro opremljen SSH i SFTP klijent prilagođen smartfonima

Termius je jedan od najpopularnijih SSH klijenata prilagođenih za korištenje na pametnim telefonima koji nudi sve što bi jedan takav klijenti trebao nuditi pa ni ne čudi da je iznimno popularan među onima koji redovito moraju upravljati udaljenim sustavima sa svojih smartfona…

Matija Gračanin ponedjeljak, 10. siječnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Termius 
Namjena Moćan SSH i SFTP klijent
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatno / od 8,33 USD mjesečno

Kategorija mobilnih SSH i SFTP klijenata obiluje sjajnim rješenjima od kojih su neki i sasvim besplatni i jednako tako impresivni mogućnostima (primjerice Termux ili JuiceSSH), ovaj se tijekom vremena nametnuo kao jedan od najpopularnijih takvih mobilnih alata.

Nema što, Termius je doista solidan SSH i SFTP klijent (potonji nije dostupan u besplatnoj inačici) koji podjednako dobro radi na pametnim telefonima s Androidom i iOS-u (što mu je također jedna od ključnih prednosti), a specifičan je i po tome što postoji i njegova inačica namijenjena računalima.

Osnovno izdanje je besplatno, ali zato i ograničenom mogućnostima premda će i ono dobro doći čak i za redovito upravljanje udaljenim računalima. Primjerice, SSH klijent nudi podršku za ECDSA, ed25519 i chacha20-poly1305, nije mu stran ni Mosh, zna se snalaziti s generiranjem RSA/DSA/ECDSA ključeva.

Naravno, tu je tradicionalna podrška za VT100 i XTerm, automatsko prepoznavanje operacijskog sustava udaljenog sustava (Raspberry Pi, Ubuntu, Fedora i slično), tu je i podrška za hardverske tipkovnice i štošta drugo. Inačica Premium koja stoji oko devet dolara mjesečno, uvodi i brojne dodatne stvarčice kao što je podrška za tabove, stvaranje i izvršavanje snippeta, podršku za SSH over Proxy, podršku za serijske konekcije, automatsko dovršavanje i zbilja štošta drugo.