Truecaller - aplikacija koja sprječava neželjene pozive i SMS poruke

Uz neželjenu poštu kao jednu od pošasti digitalnog doba, danas nije ništa neuobičajeno primati neželjene telefonske pozive i neželjene SMS poruke koje katkada mogu biti i prilično opasne. Srećom, postoje aplikacije poput ove koje će neželjene pozive i poruke radikalno smanjiti i eliminirati…

Matija Gračanin utorak, 30. ožujka 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Truecaller 
Namjena Blokiranje neželjenih poziva i poruka
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 8,99 kn mjesečno ili 79,99 kn godišnje

Truecaller je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih aplikacija koja omogućuje ne samo detektiranje i sprečavanje neželjenih poziva i SMS poruka, nego će poslužiti i kao aplikacija koja otkriva pozivatelje. Koristi je više od dvjesto milijuna korisnika diljem svijeta, a iako već ta činjenica sama po sebi nešto znači, ističe se dobrom bazom na koju se oslanja za prepoznavanje reklamnih i drugih neželjenih poziva kao i činjenicom da pazi na privatnost korisnika.

Koristiti ju je vrlo jednostavno, a jedan od ključnih elemenata jest da se Truecaller postavi kao zadana aplikacija za upravljanje pozivima te slanje i primanje SMS poruka. Jednom kada je to učinjeno, blokiranje neželjenih poziva bit će aktivno i aplikacija će automatski detektirati i blokirati reklamne i druge neželjene vrste poziva.

Jedna je od prednosti i velika zajednica koja prilično revno prijavljuje brojeve telefona s kojih dolaze neželjeni pozivi, a Truecaller će se jednako revno obračunavati s neželjenim SMS porukama. Međutim, ova aplikacija nije samo odlično rješenje za blokiranje neželjenih poziva i poruka; zapravo je riječ o punokrvnoj aplikaciji koja će zamijeniti zadanu aplikaciju za rad s pozivima i SMS porukama.

Tu je doslovce sve što bi se od jedne takve aplikacije i moglo očekivati, a uz brojne druge mogućnosti, tu je opcija grupnih razgovora razmjenom poruka, snimanje glasovnih razgovora, izrade pričuvnih kopija povijesti poziva, kontakata i poruka te štošta drugo.

Osnovna inačica je besplatna, ali se prikazuju oglasi i nudi smanjene mogućnosti kao i nižu razinu zaštite od spama, a sve to se može dobiti uz plaćanje pretplate koja stoji 9 kn mjesečno ili 80 kn godišnje.