Animacije aplikacija trećih strana na iPhone 13 Pro modelima ograničene su na 60 Hz

Reddit je poplavljen prijavama developera o problemu koji ograničava frekvenciju osvježavanja nekih animacija na 60 Hz, što je ubrzo podiglo prašinu i zabrinulo brojne korisnike iPhone 13 Pro modela

Matej Markovinović nedjelja, 26. rujna 2021. u 06:00

Apple je sredinom mjeseca predstavio iPhone 13 seriju te je tako po prvi puta na svoje Pro i Pro Max modele doveo ProMotion zaslone s podrškom za frekvenciju osvježavanja do 120 Hz. Iako je riječ o promjeni koju su brojni korisnici pozdravili, developeri su otkrili da se u mnogim okolnostima animacije unutar njihovih aplikacija mogu osvježavati samo pri 60 Hz, kao što je to slučaj na jeftinijim tvrtkinim pametnim telefonima.

Prema izvješću 9to5Maca, zahvaljujući iOS-u 15, ProMotion funkcionira u aplikacijama treće strane prilikom, primjerice, listanja Twittera, što znači da će korisnici i dalje osjetiti fluidnije prijelaze, no gotovo su sve ostale animacije ograničene na 60 Hz. Developeri su ovo otkriće ubrzo objavili na Twitteru i Redditu, nakon čega je situaciju pojasnio i Apple.

Naime, iz tvrtke kažu da će developeri morati ažurirati svoje aplikacije kako bi se potvrdilo korištenje veće frekvencije osvježavanja te navode da se to može učiniti dodavanjem novog unosa na property list, prenosi The Verge.

No, ovaj problem u nekim slučajevima utječe i na animacije napravljene Appleovom Core Animation tehnologijom, pa će se to riješiti u nadolazećem ažuriranju softvera. Istaknuli su i da će uskoro objaviti dokumentaciju sa svim koracima koje developeri trebaju poduzeti da bi sve animacije radile pri 120 Hz.