Apple predstavio 13 i 15-inčni MacBook Air s M3 SoC-om

Prema internom testiranju Applea, osvježeni modeli MacBook Aira s M3 SoC-om pružaju do 60 posto bolje performanse u odnosu na modele s M1 SoC-om

Matej Markovinović ponedjeljak, 4. ožujka 2024. u 19:10
📷 Foto: Apple
Foto: Apple

Apple je ovoga ponedjeljka osvježio liniju MacBook Air, predstavivši dva nova modele opremljena M3 SoC-om. Riječ je, naime, o 13 i 15-inčnim prijenosnicima koji, barem prema tvrdnjama Applea, nude do 60 posto bolje performanse u odnosu na modele sa sad već starijim M1 SoC-om, kao i autonomiju do 18 sati.

Oba modela dolaze s Liquid Retina zaslonom koji nudi do 500 nita svjetline i podršku za do dva vanjska zaslona kada su laptopi zatvoreni. Zahvaljujući ponajviše novom SoC-u, osvježeni MacBookovi opremljeni su 16-jezgrenim Neural Engienom koji omogućuje pokretanje optimiziranih AI modela i ugrađenim GPU-om koji podržava mesh shading i ray tracing.

Novi MacBookovi imaju FaceTime kameru od 1080p, tri mikrofona, podršku za prostorni zvuk, Dolby Atmos i Wi-Fi 6E. Oba modela u početnoj inačici stižu s 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, što je moguće nadograditi uz nadoplatu. Primjerice, za konfiguraciju 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-a, potrebno je izdvojiti 400 dolara više od početne cijene.

Apple je posebno napomenuo i da osnovni model 13-inčnog MacBook Aira isporučuje s 30-vatnim napajanjem, dok jače inačice dolaze s 35-vatni adapterom s dva priključka ili 70-vatnim adapterom. Istaknuli su i da laptopi dolaze u četiri boje, uključujući starlight, space gray, silver i potpuno novu midnight boju s anodizacijskim premazom koji smanjuje vidljivost otisaka prsta.

Početna cijena za 13-inčni MacBook Air s M3 SoC-om iznosi 1.099 dolara, dok je za 15-inčnu početnu verziju potrebno izdvojiti 1.299 dolara. Europske cijene trenutno nisu poznate. Više informacija dostupno je na Appleovoj službenoj stranici.