Pravni marathon: Apple vs Epic, još uvijek bez jasnog pobjednika

Već četiri godine traju sudski postupci između Apple i Epica, i svaka strana vjeruje da je na neki način prevagnula, iako konačnog pobjednika još nema. Jedino odvjetnici obje strane zadovoljno trljaju ruke.

Ivan Podnar nedjelja, 14. travnja 2024. u 12:08
Ilustracija: Picasso AI
Ilustracija: Picasso AI

Apple je u petak odbacio optužbe da krši sudsku naredbu koja regulira njegovu App trgovinu. Pozvao je federalnog suca u Kaliforniji da odbaci zahtjev Epic Gamesa, koji tvrdi da Apple ne poštuje sudsku naredbu.

U podnesku, Apple je kritizirao ono što je nazvao pokušajem Epica da učini Appleove "alate i tehnologije besplatnima". Naveo je da Epic želi da sud "mikroupravlja" Appleovim poslovnim operacijama kako bi povećao svoju profitabilnost.

Appleov najnoviji podnesak odnosi se na prošlomjesečni Epicov, u kojem je navedeno da je Apple "očito prekršio" sudsku naredbu. Epic je istaknuo Appleovu uvođenje 27 postotne naknade developerima za kupnje van Appleovog sustava, što, prema Epicu, čini linkove za alternativne opcije plaćanja "komercijalno neupotrebljivima". Epic se također žalio da je Apple zabranio nekim aplikacijama da informiraju korisnike o drugim načinima plaćanja.

Meta, Microsoft, Muskov X i kompanija Mesh prošlog su se mjeseca priključili Epicu i tvrde da je Apple u "jasnom kršenju" sudske naredbe.

U sličnom slučaju koji je Epic pokrenuo protiv Googleove trgovine, donesena je prvostupanjska sudska odluka, ali se, kao i u slucaju s Appleom, ocekuje duga pravna bitka.

Ne baš kratka povijest Apple vs Epic na američkim sudovima

Ukratko, sukob između tvrtki traje još od 2020. godine, kada je Epic optužio Apple za kršenje antitrustovskog zakona zbog zahtjeva potrošačima da aplikacije dobivaju isključivo preko njegove App trgovine, gdje Apple naplaćuje do 30% provizije na kupnje unutar aplikacija.

Ovo je vremenski slijed ključnih događaja i odluka u slučaju Epic Games protiv Applea:

13. kolovoza 2020.: Epic Games uvodi opciju izravnog plaćanja u Fortniteu, zaobilazeći Appleov sustav kupnje. Kao odgovor, Apple uklanja Fortnite iz App Storea zbog kršenja svojih pravila.

13. kolovoza 2020.: Epic Games podnosi tužbu protiv Applea, optužujući ga za anti konkurentsku praksu i time krši antitrustovske zakone.

17. kolovoza 2020.: Epic Games podnosi zahtjev za privremenu mjeru zabrane kojom bi se spriječilo Apple da ukine njihove developerske račune i da ponovno uvrsti Fortnite u App Store.

24. kolovoza 2020.: Sudac kalifornijskog suda odobrava djelomičnu privremenu mjeru zabrane, sprečava Apple da ukine developerski račun povezan s Unreal Engineom, ali dopušta Appleu da zadrži Fortnite izvan App Storea.

28. rujna 2020.: Epic Games i Apple iznose svoje argumente na ročištu o privremenoj zabrani kako bi se utvrdilo treba li dopustiti Fortniteu povratak u App Store dok traje slučaj.

9. listopada 2020.: Sudac Yvonne Gonzalez Rogers izdaje presudu prema kojoj Apple može nastaviti blokirati Fortnite iz App Storea ali ne moze spriječiti developere da izravno komuniciraju s korisnicima u vezi plaćanja.

3. - 24. svibnja 2021.: Održava se ročište između Epic Gamesa i Applea.

10. rujna 2021.: Sudac Rogers izdaje presudu uglavnom u korist Applea. Sud nalazi da Appleov App Store općenito ne krši antitrustovski zakon, ali izdaje naredbu da Apple ne može zabranjivati developerima umetanje linkova ili onemogućiti komunikaciju koje korisnike usmjeravaju na plaćanja izvan Appleove aplikacije.

8. prosinca 2021.: Epic Games podnosi žalbu na presudu iz rujna.

Tijekom siječanja 2022.: žalbeni sud devete regije u Kaliforniji  razmatra žalbu.

16. siječnja 2024: Apple podnosi sudu obavijest o usklađenosti navodeći da uvođenjem linkova "štiti privatnost i sigurnost korisnika", održavajući pritom "integritet Appleovog ekosustava."

16. siječnja 2024.: Apple se žali Vrhovnom sudu SAD-a na odluku da mijenja način naplate ali on odbija slušati čime efektivno potvrđuje odluku nižeg suda

17. siječnja 2024: Apple ponosi sudu u Kaliforniji zahtjev da Epic plati sudske troškove u iznosu od 74 milijuna dolara, što sud odbija

Ožujak 2023.: Epic Games podnosi još jednu tužbu u Australiji protiv Applea, iznoseći slične antitrustovske optužbe.

8. ozujka 2024. Developerski račun Epic Games Sweden AB privremeno ukinut pa vraćen, u drugoj pravnoj zavrzlami, ova je oko europskih Zakona o digitalnim tržištima (DMA)

13. ožujka 2024:  Epic podnosi novi zahtjev u kojem tvrdi da je Apple u "očitom kršenju" te sudske naredbe, unatoč uvjeravanju Applea iznesenom u sudskoj obavijesti od 16. siječnja, da su "u potpunosti ispoštovali" odluku suda

20. ožujak 2024: Meta, Microsoft, X i Match pridružuju se Epicovoj tužbi na kalifornijskom sudu

 21. ozujka 2024. Ministarstvo pravosuđa SAD-a tužilo je kompaniju Apple zbog ograničavanja konkurencije u industriji mobitela i negativnog utjecaja na brojne druge sektore koji ovise o mobilnim uređajima

12. travnja 2024,: Apple odbija podnesak Epica da krši sudsku naredbu koja regulira njegovu App trgovinu i pozvao je federalnog suca u Kaliforniji da odbaci zahtjev Epic Games