Muskov Neuralink će uskoro otkriti kako napreduje razvoj moždanih implantata

Kompanija Neuralink radi na sučelju koje ima za cilj izravno povezati ljudski mozak i računala. Više o novim postignućima doznat ćemo krajem kolovoza za kada je najavljena konferencija za medije

Sandro Vrbanus srijeda, 29. srpnja 2020. u 06:30

Nedavno je Elon Musk ponovno podigao buru na Twitteru, pišući o projektu kojim se bavi s vremena na vrijeme – Neuralinku. Podsjećamo, riječ je o startupu koji se oslanja na tehnologije moždanih implantata s krajnjim ciljem izravnog povezivanja ljudskog mozga i računala (Brain-Machine Interface, BMI). Ovakav računalno poboljšani mozak mogao bi biti revolucionaran za svijet medicine, ali i tehnologije. Musk čak smatra da bi simbioza mozga i računala mogla biti dobar odgovor na prijetnju umjetne inteligencije, za koju tvrdi da je sama po sebi opasnost za čovječanstvo.

Za 28. kolovoza Neuralink je zakazao konferenciju za medije kada će predstaviti svoj dosadašnji rad i napredak u razvoju ove tehnologije. Istodobno, Muskova kompanija objavila je i da zapošljava inženjere koji imaju iskustva s rješavanjem problema u industriji mobilnih telefona, a koji se tiču brtvljenja, indukcijskog punjenja, procesiranja signala, upravljanja energijom i slično. Njihovo znanje žele iskoristiti za pomoć ljudima s ozljedama leđne moždine ili mozga, te načiniti još jedan korak prema konačnom cilju – spomenutoj "AI simbiozi" računalne i ljudske inteligencije.

Streamanje glazbe izravno u mozak?

I kad već govorimo o Muskovim najavama s Twittera, spomenimo još i ovaj detalj. Na ovoj društvenoj mreži jedan ga je korisnik upitao hoće li Neuralinkova tehnologija omogućiti streamanje glazbe izravno u mozak, putem implantata i čipova koje razvijaju. Musk je na to odgovorio samo kratko: "Yes".

Kakve to elektrode je Neuralink razvio, koliko njih se može i kako usaditi u mozak, što se njima može postići i hoćemo li zaista na ovaj način moći – umjesto Spotifya na mobitelu – glazbu izravno iz clouda prenositi u mozak? Neke od odgovora možda ćemo dobiti kroz mjesec dana.