Ujedinjeno Kraljevstvo moglo bi dobiti svoju službenu digitalnu valutu

Središnja banka Engleske i vlasti Ujedinjenog Kraljevstva zajednički su osnovale radnu skupinu koja će istražiti mogućnosti lansiranja službene digitalne valute koja bi se koristila u toj zemlji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. travnja 2021. u 17:08

Središnja banka Engleske (Bank of England) te Ministarstvo financija Ujedinjenog Kraljevstva (HM Treasury) zajedničkim su priopćenjem objavile stvaranje nove radne skupine koja će se baviti digitalnim valutama. Osnovni zadatak radne skupine bit će istražiti mogućnosti kreiranja i lansiranja nove digitalne valute koja bi postala službeno sredstvo plaćanja u toj zemlji. Central Bank Digital Currency (CBDC) bio bi, kako pojašnjavaju, novi oblik digitalnog novca koji bi izdavala Bank of England, jednako kao i "papirnatu" funtu.

Nova službena digitalna valuta ne bi zamijenila postojeće funte, već bi postojala paralelno s njima. Namjera je da "digitalna funta" postane prihvaćeno sredstvo plaćanja za gospodarske subjekte i pojedince, no samo ako radna skupina vlastima preporuči njezino uvođenje. Prije toga, stručnjaci uključeni u njezin rad će istražiti koji bi bili ciljevi, načini upotrebe, prilike i rizici uvođenja digitalne (kripto)valute na razini Ujedinjenog Kraljevstva.

Poticaj fintech sektoru

Osim osnivanja radne skupine, najavljeno je i pokretanje foruma na kojem će se sa svim uključenim i zainteresiranim stranama diskutirati o ne-tehnološkim aspektima prelaska na digitalni novac. Sudionici Foruma pomoći će odgovornima u razumijevanju prepreka i izazova u procesu implementacije i održavanja digitalnog sustava plaćanja. Članovi ovog savjetodavnog tijela bit će predstavnici financijskih institucija, udruga civilnog društva, trgovaca, poslovnih korisnika i samih potrošača.

Osim ne-tehnološkog bit će osnovan i tehnološki forum. On će okupljati stručnjake i sudionike iz više područja, s namjerom da središnjoj banci pomognu u shvaćanju i nadvladavanju tehnoloških izazova kad je riječ o pokretanju digitalne valute.

Pokretanje digitalne valute već su, podsjetimo, potaknuli i iz Europske središnje banke, koja smatra da pripreme za digitalizaciju svih plaćanja treba početi što prije. Slične inicijative već smo vidjeli i u nekim zemljama poput Švedske, ali i Kine.

Ambiciozni plan koji je UK ovim potezom stavilo pred nacionalnu banku ima za cilj unaprijediti fintech sektor i tržište financijskih usluga. Kroz digitalizaciju plaćanja dala bi se jasna podrška stvaranju novih fintech hubova diljem zemlje i potaknuo bi se rast tvrtki u financijskom sektoru, poručuju vladajući.