Koliko privatnih podataka istražiteljima daju popularne mobilne aplikacije za dopisivanje?

U slučaju da dobiju sudski nalog, američki istražitelji sasvim legalno mogu doći do sadržaja poruka iz popularnih aplikacija za dopisivanje, no samo ako se zadovolje određeni uvjeti

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. prosinca 2021. u 19:28

U javnost je dospio interni dokument američkog FBI-ja koji otkriva koliko i kakvih podataka njihovi istražitelji mogu dobiti iz popularnih mobilnih aplikacija za dopisivanje. Prema ovom popisu, iako to nije pretjerano iznenađenje nikome tko je upućen u zbivanja, najveću količinu podataka, u slučaju potrebe, može se dobiti od Facebookovog WhatsAppa te iz Appleovog sustava iMessage.

Ranjivi backupi

Ove dvije aplikacije diče se end-to-end enkripcijom, no ona se još uvijek po defaultu ne primjenjuje na backupe razgovora. Dakle, u slučajevima kada im je to potrebno, FBI-jevi istražitelji mogu zatražiti sudski nalog za pretraživanje podataka i dobiti sadržaje razgovora, podatke o kontaktima, i otprilike sve ostalo što se o jednom korisniku iz njegove aktivnosti na WhatsAppu može doznati (sve pod uvjetom da koristi sigurnosno kopiranje podataka na iCloud). U slučaju da ovaj backup nije aktiviran, WhatsApp će o svojim korisnicima otkriti osnovne podatke o korisniku, njegov adresar, kao i metapodatke o razgovorima.

Apple će, slijedom sudskog naloga, također otkriti sve dostupno u iCloudu – poruke do unatrag 25 dana, kao i sve pohranjeno u tamošnjim backupima. Isto tako istražiteljima će biti dostavljeni i dekripcijski ključevi za backupe.

Signal i Telegram su prvaci privatnosti

Želite li, pak, odabrati neko sigurnije rješenje – ponovno se, i na temelju ovih podataka, kao favoriti ističu Signal i Telegram. Čak niti sa sudskim nalogom FBI ne može doći do sadržaja dopisivanja iz ovih aplikacija. Telegram bi mogao dati podatke o IP adresi i telefonskom broju, ali samo ako je riječ o istrazi povezanoj s terorizmom. Od Signala istražitelji mogu dobiti tek datum kada je korisnik kod njih registriran i kada se zadnji puta aplikacijom koristio.

Od popularnih aplikacija spomenimo još i Viber. On istražiteljima može ponuditi podatke o broju telefona i IP adrese, kao i metapodatke o privatnim porukama (vrijeme, datum te brojeve telefona ljudi koji su se dopisivali).

Neprofitna američka organizacija za zaštitu privatnosti, Property of the People, koja je dobila ovaj dokument, oglasila se i službenim komentarom. "Privatnost je ključna za demokraciju. Jednostavnost kojom FBI nadzire naše podatke online i iskopava intimne detalje naših života, prijetnja je svima nama i utire put autoritativnom vladanju", poručio je direktor ove udruge Ryan Shapiro.