Kineski fuzijski reaktor EAST održao plazmu najduže do sada

Reaktor poznat i pod nadimkom "umjetno Sunce" u posljednjim je danima prošle godine održao plazmu na visokoj temperaturi više od tisuću sekundi, postigavši tako novi svjetski rekord

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. siječnja 2022. u 06:00

U eksperimentalnom tokamaku najvećeg i najnaprednijeg kineskog fuzijskog reaktora EAST-a postavljen je još jedan svjetski rekord. Nakon što je užarena plazma pri 120 milijuna °C u svibnju prošle godine bila održana stabilnom preko 100 sekundi, ovoga je puta postignut novi rekord u duljini zadržavanja plazme. On iznosi 1.056 sekundi pri visokoj temperaturi plazme, ali ne onoliko visokoj kao kod prošlog rekorda.

Ovoga puta temperatura plazme bila je "tek" 70 milijuna °C, a i kao takva je oko pet puta viša od temperature u središtu Sunca (oko 15 milijuna °C).

Cilj je još daleko

Obaranje rekorda dogodilo se u posljednjim danima prošle godine, a održavanje plazme u tokamaku ovoliko dugo samo je još jedan korak prema dugoročnom cilju – pozitivnoj energetskoj bilanci fuzijskog reaktora koji bi mogao stabilno raditi kroz duže vrijeme.

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST)
Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST)

Kinesko "umjetno Sunce", reaktor punog naziva Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) za sada je obilježio nekoliko bitnih trenutaka i drži više svjetskih rekorda. Najvažnija postignuća su mu proizvodnja električne energije jakosti milijun ampera, postizanje temperature plazme više od 100 milijuna °C te posljednje, zadržavanje plazme duže od tisuću sekundi. Kao sljedeći korak zacrtano je postizanje barem dvaju od ovih triju ciljeva istodobno, a potom i sva tri odjednom.

Na projektu EAST radi više od 10 tisuća kineskih znanstvenika, a u njega je već uloženo gotovo milijardu američkih dolara.