Bečki muzej Leopold predstavlja NFT-e, među kojima najskuplji imaju početnu cijenu od 100.000 eura

Prva kolekcija NFT-a ili nezamjenjivih tokena ovog muzeja obuhvaća 24 ekskluzivna djela jednog od glavnih predstavnika austrijskog ekspresionizma, Egona Schielea

Bug.hr subota, 7. svibnja 2022. u 06:00

Bečki muzej Leopold najavio je ulazak u svijet NFT-a, odnosno digitalnog nezamjenjivog tokena. Riječ je o imovini u digitalnom obliku koja je kriptografski zaštićena i predstavlja nešto jedinstveno te se ne može zamijeniti drugim tokenom. Prva kolekcija NFT-a ovog bečkog muzeja obuhvaća 24 ekskluzivna djela jednog od glavnih predstavnika austrijskog ekspresionizma, Egona Schielea (1890. – 1918.).

Egon Schiele, 'Leopold Czihaczek za klavirom' (1907.), privatna zbirka © Leopold Museum, Wien
Egon Schiele, 'Leopold Czihaczek za klavirom' (1907.), privatna zbirka © Leopold Museum, Wien

U kolekciju će biti uključeno i spektakularno otkriće jednog rada iz perioda njegovog ranog stvaralaštva. Impresionističko djelo „Leopold Czihaczek za klavirom” (1907.), koje prikazuje Schieleova ujaka, smatralo se nestalim više od 100 godina, a pronađeno je u privatnoj bečkoj zbirci kada je njezin vlasnik zatražio savjet o restauraciji.

A cijena je...

Digitalni tokeni bit će podijeljeni u tri kategorije. Tri djela iz kategorije iznimno rijetkih primjeraka s po samo dva izdanja nudit će se po početnoj cijeni od 100.000 eura, dok će deset slika iz kategorije vrlo rijetkih primjeraka po deset izdanja biti dostupne po početnoj cijeni od 15.000 eura.

Jedanaest rijetkih primjeraka (100 izdanja) prodavat će se na dražbi po cijeni od 499 eura. Po jedan primjerak svakog djela ostat će u vlasništvu muzeja u obliku NFT-a.

Prihod će poslužiti za ulaganje u nove umjetnine

Egon Schiele, 'Autoportret s kineskim fenjerom' (1912.) © Leopold Museum, Wien
Egon Schiele, 'Autoportret s kineskim fenjerom' (1912.) © Leopold Museum, Wien

Među slikama će se naći neki od Schieleovih najpoznatijih radova kao što su „Autoportret s kineskim fenjerom” (1912.) i „Portret Wally Neuzil” (1912.). Zahvaljujući suradnji s platformom LaCollection i Austrijskom poštom bečki će muzej izabrana djela pustiti u prodaju u obliku tokena od 16. do 26. svibnja.

Prihod od prodaje muzej će uložiti u restauraciju, konzervaciju i otkup umjetničkih djela, između ostaloga i u restauraciju pronađene slike.

„Pandemija je ubrzala procese digitalizacije u umjetnosti, a NFT-ovi su postali sastavnim dijelom brojnih etabliranih klasičnih umjetničkih zbirki. Vidljiv je razvoj koji kolekciju umjetnina čini pristupačnijom široj i vrlo otvorenoj publici koja prepoznaje ogroman potencijal nezamjenjivih tokena u umjetnosti. NFT-ovi Schieleovih umjetničkih djela omogućuju nam da trajno očuvamo muzejsko blago u digitalnom svijetu kao i da stupimo u kontakt s ljudima koji dosad još nisu posjetili muzej u Beču”, kazao je Hans-Peter Wipplinger, ravnatelj muzeja Leopold.

Fundus muzeja Leopold obuhvaća više od 6.000 radova te predstavlja jednu od najvažnijih svjetskih kolekcija austrijskih umjetnika druge polovice 19. stoljeća i moderne.