SAD novim sankcijama zadale velik udarac kineskoj industriji čipova, svi ćemo osjetiti posljedice

Nakon najave o zabrani izvoza tehnologije za moderne sustave i umjetnu inteligenciju, nova runda američkih restrikcija uzrokovala je masovne otkaze njihovih državljana koji rade u Kini

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. listopada 2022. u 14:01

Sjedinjene Američke Države nastavljaju s politikom koja ima za cilj naštetiti kineskom gospodarstvu, primarno industriji poluvodiča. Nešto ranije uvedene su restrikcije za čipove koji se izvoze iz SAD-a u Kinu, i to na način da se ograniči snaga tih čipova, kako se oni ne bi mogli koristiti za superračunala ili umjetnu inteligenciju – čime SAD žele spriječiti da njihova najnaprednija tehnologija završi u rukama kineskih (ili Ruskih) oružanih snaga.

Ili posao ili državljanstvo

Nova pravila, objavljena ovoga tjedna, još su stroža. U njima se zabranjuje državljanima SAD-a, koji imaju trajni boravak u Kini, sudjelovanje u razvoju ili proizvodnji naprednih čipova u kineskim tvornicama. Za svaki, dakle, rad na naprednim poluvodičkim rješenjima, američki državljani morat će ishodovati posebnu dozvolu. U suprotnome – prijeti im čak i gubitak američkog državljanstva.

Prvi je ovo puta da su se trgovinske sankcije dotaknule privatnih osoba. Do sada su bile usmjerene samo na vladine organizacije ili kompanije, pa je novi potez šokirao kineske proizvođače. Preko noći, potezom pera, stotine ili tisuće američkih stručnjaka zaposlenih u poluvodičkoj industriji, postali su "ilegalci" i bili su primorani birati između zaposlenja i državljanstva.

Iz Kine već stižu informacije kako im je industrija "preko noći dekapitirana", da bi ovaj potez mogao imati nesagledive posljedice po tehnološku industriju, ne samo Kine već i ostatka svijeta. K tome, Kinezi smatraju da će udar na proizvođače čipova imati i reperkusije na njihovu nacionalnu sigurnost, a vladajući su već optužili SAD da se ponašaju "kao u hladnom ratu". Preko oceana, pak, tvrde da to sve čine kako bi zaštitili vlastitu sigurnost i revitalizirali domaću industriju poluvodiča.

Stručnjaci kažu kako ovaj potez nije mogao doći u gore vrijeme za industriju čipova. Tek nakon polaganog oporavka od pandemije, pa potom suočeni s nestašicom čipova, kupci poluvodiča sada bi mogli biti u još težoj situaciji, kada kineske tvrtke ne budu mogle isporučivati ugovoreno – barem dok ne ishode potrebne dozvole.