Znanost na prodaju: autorstvo stručnog rada kupuje se na internetu

Internet je preplavljen oglasima u kojima se prodaje sudjelovanje u autorstvu znanstvenih radova spremnih za objavu u uglednim časopisima

Mladen Smrekar petak, 20. siječnja 2023. u 15:06
Autorska pozicija u zaglavlju autorskog rada stoji između nekoliko stotina i više tisuća dolara 📷 master1305
Autorska pozicija u zaglavlju autorskog rada stoji između nekoliko stotina i više tisuća dolara master1305

Izdavači istražuju tvrdnje o postojanju velikog broja oglasa u kojima se prodaje autorstvo znanstvenih radova, namijenjenih objavi u uglednim časopisima. Dosad su, piše Nature, povučeni deseci članaka zbog sumnje da su ljudi platili da im se ime nađe na popisu autora, mada nisu sudjelovali u istraživanju.

Mreže i oglasi

Većina oglasa objavljena je na društvenim mrežama, uključujući Facebook i Telegram, ali i na internetskim stranicama izdavačkih kuća. Ti oglasi često uključuju naslov rada, časopis u kojem će biti objavljen, godinu izdanja i poziciju koja se može kupiti. Cijene se kreću od nekoliko stotina do više tisuća dolara, ovisno o području istraživanja i prestižu časopisa.

Ruska veza jamči objavu vašeg imena u znanstvenim radovima
Ruska veza jamči objavu vašeg imena u znanstvenim radovima

Berlinska ekonomistica Anna Abalkina takve oglase istražuje posljednje tri godine i najviše pažnje posvećuje ruskim i istočnoeuropskim internetskim stranicama.

U analizi, objavljenoj krajem prošle godine na serveru arXiv, pročešljala je više od 1000 autorskih ponuda, ukupno vrijednih više od 6,5 milijuna dolara, objavljenih na internetskoj stranici International Publisher na ruskom jeziku. Ona je s oglasima povezala čak 460 objavljenih radova, a izdavač se oglušio o molbu za komentarom.

Bujica povlačenja

Stručni časopisi sve češće istražuju i povlače radove za koje se čini da su povezani s oglasima. U ljeto prošle godine International Journal of Emerging Technologies in Learning (iJET) povukao je 30 radova povezanih s oglasima na International Publisheru. U svibnju 2022. veliki izdavač znanstvenih radova

Imate li novca, sve se može kupiti
Imate li novca, sve se može kupiti

Veliki izdavač znanstvenih radova Springer Nature lani je prvi put povukao neki članak zbog sumnje da su neka autorstva plaćena; u sljedećim mjesecima povučeno je još 11 radova u pet različitih časopisa.

Oglasi na Facebooku

"Imamo pristup nulte tolerancije. Radi se o integritetu i pouzdanosti objavljenog materijala i čitatelji se moraju moći pouzdati u to da su autori navedeni na papiru stvarno obavili posao i da se za to mogu smatrati odgovornima", objašnjavaju izdavači.

Anna Abalkina i Nick Wise istražuju prodaju autorskih pozicija u znanstvenim radovima
Anna Abalkina i Nick Wise istražuju prodaju autorskih pozicija u znanstvenim radovima

Prodaju autorstva istražuje i Nick Wise, inženjer sa Sveučilišta Cambridge, koji prati oglase koji kruže Facebookom i Telegramom. Zahvaljujući njemu časopis Journal of Alloys and Compounds povukao je rad koji je mjesto na popisu autora prodavao na iranskom Telegram kanalu. Časopis istražuje još dva rada oglašena na toj društvenoj mreži. U svim slučajevima novi su autori dodani radovima nakon prve recenzije. 

Predatorsko izdavaštvo

Britanski Odbor za izdavačku etiku (COPE) upozorava da ovakvi oglasi pokazuju evoluciju "tvornica papira", tvrtki koje proizvode lažna istraživanja za znanstvenike koji žele obogatiti svoj životopis, o čemu smo već pisali u Bugu. To je veliki posao i vode ga sve sofisticiranije organizacije.

"Vi samo platite, ostalo je naša briga"
"Vi samo platite, ostalo je naša briga"

Riječ je često o tvrtkama koje su se nekad bavile "predatorskim izdavaštvom", objavom radova uz naknadu, ali bez provjere kvalitete. Tržište se razvilo jer se u mnogim zemljama istraživači još uvijek ocjenjuju temeljem broja objavljenih radova. A kupci pozicija u istraživačkim radovima obično žele da im se imena pojave u časopisima navedenim u bazama podataka citiranja kao što su Scopus i Web of Science.