Windowsi 12 zahtijevat će, navodno, dvostruko više RAM-a

Za Windowse 11 trenutačno minimalni hardverski zahtjevi ističu 4 GB radne memorije, dok bi za novi operacijski sustav to moglo biti podignuto na 8 GB, sugeriraju podaci koji su se pojavili u javnosti

Sandro Vrbanus utorak, 28. ožujka 2023. u 11:17

Microsoft već radi na sljedećoj generaciji Windowsa, brojčane oznake 12 i kodnog imena "Next Valley", za koji tvrde da će biti spoj lokalnog operacijskog sustava i onoga u oblaku, s mnogim iskustvima potpomognutima umjetnom inteligencijom. Prema za sada dostupnim podacima, Windowsi 12 mogli bi biti predstavljeni javnosti u drugoj polovici sljedeće godine, otprilike tri godine nakon predstavljanja jedanaestice.

Predstavljanje u 2024.

O novom se OS-u za sada malo toga zna, no s vremena na vrijeme pojave se neke informacije koje sugeriraju da je projekt već debelo u razvoju. Jedna od takvih informacija pojavila se ovih dana u medijima, a dolazi s njemačkog portala Deskmodder. Oni su "kopali" po razvojnim inačicama Windowsa i u njima otkrili neke naznake hardverskih zahtjeva, koje će pred korisnike stavljati novi Microsoftov OS.

Tako kažu da će zahtjev za sigurnosnim čipom, s podrškom za TPM 2.0, i dalje postojati u verziji 12, a i zahtjevi vezani za procesore ne bi se trebali mijenjati. Ono što je izgledno da će biti povećano, jest količina potrebne radne memorije – umjesto 4, Windowsi 12 mogli bi zahtijevati minimalno 8 GB RAM-a.

📷 Deskmodder.de
Deskmodder.de

Osim toga, isti portal otkrio je i koncept radne površine, kakvu bi Windowi 12 (ili 11 nekoj kasnijoj nadogradnji) mogli dobiti. Na njemu vidimo "plutajući" taskbar, više nalik "docku" poznatome s MacOS-a, kao i polje za pretraživanje smješteno na radnoj površini, pri vrhu zaslona. Ništa od toga, naravno, nije službeno i nema jamstva da će se pojaviti i u finalnoj verziji.