EU najavljuje oštrije suzbijanje piratskog streaminga sportskih i ostalih događaja

Europska komisija je donijela Preporuku o suzbijanju internetskog piratiziranja sportskih i drugih događanja uživo, primjerice koncerata, sportskih događaja ili kazališnih predstava

Sandro Vrbanus petak, 5. svibnja 2023. u 14:13

Prošle je godine više od stotinu europskih organizacija vladajućima otvorenim pismom skrenulo pozornost na potrebu donošenja pravnih instrumenata za borbu protiv ilegalnih prijenosa uživo, putem piratskih IPTV servisa i sličnih kanala te zatražilo mogućnosti za trenutačno blokiranje takvih ilegalnih prijenosa. Europska komisija ih je, čini se, poslušala, pa donijela svoju prvu preporuku mjera za borbu protiv ilegalnog streaminga uživo.

Preporuka Komisije pooštrava borbu protiv internetskog piratstva, što će doprinijeti povećanju konkurentnosti sportskog i kreativnog sektora, najavljeno je ovoga tjedna.

Brzo reagiranje i informiranje

"Sportska i druga događanja uživo doprinose raznolikosti europske kulturne scene, zbližavanju građana i izgradnji zajedništva. Organizacija i prijenos uživo tih događanja iziskuju znatna ulaganja, ali i doprinose gospodarskom rastu i otvaranju radnih mjesta. Neovlašteni prijenosi mogu nanijeti znatne financijske gubitke izvođačima, organizatorima sportskih događanja i organizacijama za radiodifuziju te tako ugroziti održivost usluga koje oni nude", pojašnjava EK, pa ističe tri glavna područja na koja će usmjeriti svoje napore.

  • Brza obrada obavijesti o događanjima uživo: na temelju Akta o digitalnim uslugama ukazuje se na važnost hitne intervencije pružatelja usluga smještaja informacija na poslužitelju kako bi se šteta od nezakonitog prijenosa svela na minimum.
  • Dinamični nalozi: na temelju pravnih sredstava iz Direktive o provedbi prava i iskustava pojedinih država članica potiče se primjena naloga za blokiranje prilagođenih događanjima uživo, a kad je riječ o sportskim događanjima uživo, države članice potiču se da, ako već nisu, organizatorima tih događanja pravno omoguće traženje privremenih mjera.
  • Komercijalne ponude i informiranje: organizatorima sportskih i drugih događanja te organizacijama za radiodifuziju preporučuje se da povećaju dostupnost, cjenovnu pristupačnost i privlačnost svojih komercijalnih ponuda krajnjim korisnicima u Uniji, dok se države članice poziva da informiraju korisnike o zakonitim ponudama za praćenje sadržaja te vrste, a provedbena tijela o problemu piratstva.

Suradnja i praćenje

Osim ovih triju smjernica, EK želi pospješiti suradnju među nositeljima prava prijenosa i nadležnih institucija, kako bi oni zajednički mogli suzbijati ilegalne prijenose, i to dok isti traju. Bitno je da države članice surađuju jer je piratstvo pojava koja ne poznaje granice, poruka je Komisije. Osim toga, želi se uspostaviti i sustav praćenja, koji će ocjenjivati provedbu ovih preporuka te razmatrati eventualne dodatne mjere. Praćenje će se provoditi do listopada 2025., nakon čega će biti predložene nove mjere.

"Internet nam omogućuje da prijenose sportskih natjecanja, koncerata i kazališnih predstava gledamo iz udobnosti svojih domova više nego ikad prije, ali također može ugroziti cijele gospodarske modele. Već imamo dobar okvir protiv nezakonitog sadržaja na Internetu, ali moramo ga primjenjivati. Danas pozivamo države članice da intenziviraju borbu protiv piratstva, koje nanosi financijsku štetu našim sektorima događanja uživo, primjerice tako da organizatorima sportskih događanja omoguće traženje sudskog naloga", izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.