Neobičan problem s elektricitetom otvorio pitanje: trebamo li uzemljiti uredski stolac?

Jedan je developer ostao nemalo iznenađen kada je otkrio da njegov stolac, za kojim sjedi dok radi na računalu, utječe na njegov novi monitor i na nekoliko ga trenutaka ugasi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u 07:03
📷 IKEA
IKEA

"Dobro došli u 2023. godinu, kada morate provjeriti je li vam stolac kompatibilan s monitorom" – zaključio je to jedan developer, nakon što je imao određenih tehničkih problema s vlastitim monitorom. U objavi, koja se viralno proširila Internetom s društvene mreže Mastodon, korisnik Felix Häcker opisao je svoje neobično iskustvo.

Tijekom nekoliko je tjedana, kaže, imao problem s novim 4K monitorom, koji je tek nedavno bio kupio. Svako toliko, monitor mu se zacrni na nekoliko sekundi, kaže Felix, a nakon što mu je bilo tog ponašanja "na vrh glave", odlučio je detaljno istražiti problem. Logično, provjerio je sve kabele, pokušao uštekati monitor u drugu utičnicu i slično – ništa nije pomoglo.

Monitor i stolac se "ne vole"

Jedino što je u svojoj "istrazi" otkrio, jest da je gašenje monitora nekako povezano s njegovim uredskim stolcem. Naime, ono se događalo u pravilu kada je sjedao ili ustajao. Jednom kada je zamijenio stolac (inače vrlo popularni Ikein model Markus) s drugim, problemi s monitorom su nestali. Logično objašnjenje ovog fenomena nije pronašao, dok nije problem "proguglao", pa doznao da nije jedini.

I na jednom je njemačkom forumu dostupna rasprava o sličnom problemu, gdje je netko sugerirao da tkanina koja prekriva sjedalo u kombinaciji s plinskim amortizerom stvara statički elektricitet, koji pak šteti određenim elektroničkim uređajima u blizini.

Sporadično gašenje opreme? Provjerite namještaj! 📷 IKEA
Sporadično gašenje opreme? Provjerite namještaj! IKEA

Ovaj incident nije izoliran, može se pojaviti i s drugim dijelovima namještaja i elektroničkim uređajima, pa stoga proizvođači razne opreme već desetljećima preporučuju uzemljiti se, odnosno isprazniti statički elektricitet iz tijela prije nego dotaknete računalo ili kakav osjetljivi stroj. Ono što je neobično, pak, jest da fizičkog kontakta stolca i monitora nije bilo, a do određenog utjecaja statičkog elektriciteta je ipak dolazilo. Pokretač ove priče poručio je da bi bakrenom žicom uzemljiti stolac, koji se nalazi blizu računala, mogla biti dobra ideja.