Otkrivena je i opisana najsnažnija svemirska eksplozija ikada zabilježena

Astronomi sa sveučilišta u Southamptonu zabilježili su najsnažniju kozmičku eksploziju koju je čovječanstvo ikada snimilo, deset puta sjajniju od najsjajnije poznate supernove

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. svibnja 2023. u 12:02
Umjetničko viđenje ovog kozmičkog događaja 📷 John A. Paice
Umjetničko viđenje ovog kozmičkog događaja John A. Paice

Svemirske eksplozije zvijezda, koje vidimo kao supernove, redovito su najsjajnije pojave u svemiru, uz nešto rjeđe zabilježene događaje kada zvijezde "upadaju" u crne rupe – do sada su to bile najveće kozmičke eksplozije koje su astronomi uspjeli snimiti. No, ako postoji ljestvica najvećih eksplozija u svemiru ikada snimljenih, na njezin se vrh nedavno probio događaj oznake AT2021lwx.

Najveća kozmička eksplozija kojoj su astronomi ikada svjedočili desetak je puta svjetlija od najsjajnije poznate nam supernove i triput sjajnija od najvećeg do sada zabilježenog "gutanja" zvijezde u supermasivnoj crnoj rupi. Cijeli ovaj "kozmički spektakl" trajao je gotovo tri godine, a i dalje se njegovi odjeci mogu zabilježiti teleskopima. Prvi je puta primijećen 2020. godine u zvjezdarnici Zwicky Transient Facility, da bi ga kasnije zabilježio i opservatorij Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) na Havajima.

Tri godine eksplozije

Kasnija proučavanja ovog, ranije nepoznatog fenomena, obavljena su i u drugim zvjezdarnicama, a astronomi sa sveučilišta u Southamptonu sada su objavili i znanstveni rad u kojem su analizirali sve prikupljene podatke. Analizom spektra svjetlosti uspjeli su doći do podataka o udaljenosti i sjajnosti eksplozije na samom izvoru, pa tako sada znamo da se događaj AT2021lwx zbio na udaljenosti od 8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, kada je svemir bio star oko 6 milijardi godina.

Objašnjenje ovog vrlo sjajnog fenomena kaže da je vrlo vjerojatno bila riječ o velikom oblaku plina, tisućama puta većega od našeg Sunca, koji se našao na putu supermasivnoj crnoj rupi te na spektakularan način "upao" u nju. Dijelove tog oblaka progutala je crna rupa, što je poslalo velike udarne valove kroz ostatak oblaka i akrecijski disk same crne rupe. Događaji poput ovog iznimno su rijetki, kažu znanstvenici, a ništa slično na ovako velikoj skali nikada prije nije zabilježeno.

Snaga ove eksplozije može se usporediti tek s do sada najsnažnijim snimljenim izbojem gama zračenja (GRB 221009A), no on je trajao tek desetak sati – što je zanemarivo u usporedbi s energijom koju je izbacila trogodišnja eksplozija, sada detaljno opisana.

"S novim teleskopima, poput opservatorija Vera Rubin LSST, koji će biti aktiviran u narednim godinama, nadamo se otkriti još sličnih događaja i naučiti više o njima. Moglo bi se ispostaviti da su takvi događaji, iako iznimno rijetki, toliko snažni da bi mogli biti ključni dio procesa promjene središta galaksija kroz vrijeme", zaključio je dr. Philip Wiseman, voditelj ovog istraživačkog projekta.